”Kränkning av ett demokratiskt folk när regeringen föreslår angiverilag”
Onsdagsgruppen är en partipolitiskt obunden grupp som genom samtal med olika experter vill klargöra vad som är fakta i samhällsdebatten genom så kallade Soppsamtal. Vad är sant och vad är falskt i diskussionen om och kring Tidöavtalet. Vi granskar Tidöavtalets olika delar och hur regeringen genomför dessa och menar att dessa samtal är nödvändiga för att försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna.
Vi vill få till stånd en debatt i samhället om begreppen solidaritet, rasism, nationalism och fascism. Förslaget om en Angiverilag innebär att anställda inom vård, omsorg och skola ska anmäla till polis om de stöter på papperslösa i sitt arbete. De som arbetar i vård, skola och omsorg har relationer och förtroende som värdegrund och det kan inte förhandlas bort med nya lagar.
De som inte anmäler ska enligt förslaget kunna straffas. Tanken är att illegala vistelser ska minska liksom skuggsamhället med så kallade ”papperslösa”. Risken är att skuggsamhället ökar om berörda inte får gå till skola eller få vård. För barn betyder detta ett brott mot Barnkonventionen som inte kan förhandlas bort.
Brott mot många lagar och internationella avtal med en Angiverilag.
# FNs konvention om mänskliga rättigheter skyddas i Regeringsformen från 1974
# Barnkonventionens artikel 28 antagen som lag 1990
# Skollagstiftningen 2010:800 kap 5-7
# Sekretesslagstiftningen inom vården och socialtjänsten 2009:400
# EU konventionen 1995 ger skydd för de mänskliga rättigheterna
Förslaget till Angiverilag och Migrations och Integrations-frågorna är stora och viktiga frågor för SD i Tidöavtalet som upptar 18 sidor av hela avtalet medan vården endast ägnas 5 sidor.
Direkt när Tidöavtalet presenterades reagerade civilsamhället och de fackliga organisationerna samt många regioner och kommuner med ett kraftigt motstånd på sakliga och lagliga grunder och de har förkastat Angiveriförslaget. Trots det finns det kvar.
Vi kan bara spekulera hur debatten går inom regeringen i denna fråga. Det är iögonfallande hur många moderater, liberaler och KD-företrädare som inte uttalar sig eller blir tysta när frågor ställs om de stödjer förslaget eller ej.Den tydligheten saknas också från oppositionen. En slags Tystnadens retorik. Tystnad innebär alltid i själva verket bifall.
Onsdagsgruppen tar ställning och anser att förslaget genast ska dras tillbaka av respekt för demokratin, de mänskliga rättigheterna och det svenska folket. Sverige ska inte bli en Törnrosdal som hos Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren.
Onsdagsgruppen
Margaretha Löf-Johanson, Peter Strand, Anki Alm, Bassam Alassaf, May-Anita Brevik, Oskar Collin, Åke Hagström, Per-Olof Johansson, Karl-Heinz Sauer och Julius Winberg-Sääf.