Körkort en klassfråga

”I grunden är körkort en ren klassfråga i dag. För många unga och deras föräldrar är det svårt, ofta omöjligt, att betala.”
Debatt • Publicerad 3 maj 2014
Gratis körkortsutbildning för alla gymnasieelever. Det kravet lyfter nu riksdagskandidaten Laila Naraghi tillsammans med en rad medförfattare.
Gratis körkortsutbildning för alla gymnasieelever. Det kravet lyfter nu riksdagskandidaten Laila Naraghi tillsammans med en rad medförfattare.Foto: Claus Gertsen /TT
Foto: 

Bland unga i dagens Sverige har arbetslösheten bitit sig fast: Ungdomsarbetslös­heten är drygt 20 procent. För oss som vet hur viktigt det är att snabbt få in en fot på arbetsmarknaden, att få sitt första jobb, är detta en nationell katastrof.

Den höga ungdomsarbetslösheten slår hårt mot enskilda individer. Känslan av att få ännu ett nej, efter att ha sökt ännu ett jobb, är som ett slag i magen. Det påverkar en själv och ens nära och kära.

Den höga arbetslösheten slår också hårt mot samhället i stort. Det skapar slitningar mellan människor, ökar pressen nedåt på lönerna, minskar skatteintäkterna till välfärden och innebär försämringar för pensionärerna genom att den så kallade bromsen i pensionssystemet slagit till.

För unga utan körkort är det särskilt svårt att skaffa jobb. Har du inte någon längre arbetslivserfarenhet är körkort ofta nödvändigt eftersom många ingångsjobb och arbetsgivare kräver det.

I en undersökning som Svenskt Näringsliv gjorde, om jobb som inte kräver arbetslivserfarenhet, fick arbetsgivare frågan om de två viktigaste kraven på sökande. Ett av dem var körkort.

I bygg- och anläggningsbranschen kräver till exempel 83 procent av jobben att du har körkort. Inom vård och omsorgen är också krav på körkort vanligt. Utan körkort är det exempelvis svårt att börja jobba inom hemtjänsten.

Särskilt på landsbygden är körkort mer eller mindre nödvändigt. Det vet alla vi som kommer från städer och samhällen långt från storstäderna.

Därför är det orimligt att ett körkort i dag kan kosta 15 000–20 000 kronor. Eller mer! Priset varierar beroende på om föräldrarna har bil och möjlighet att övningsköra med sina barn. I ett prisexempel från Sveriges trafikskolors riksförbund är kostnaden för ett bilkörkort 28 640 kronor.

I Kalmar var genomsnittspriset för en körlektion 693 kronor under 2011. I en undersökning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visades att genomsnittet av de som tog körkort hade övningskört i drygt 70 timmar, på körskola och privat totalt. För den som inte har vuxna att köra privat med skjuter kostnaderna i höjden. Prislappen för 70 timmar på körskola blir 48 510 kronor.

I grunden är körkort en ren klassfråga i dag. För många unga och deras föräldrar är det svårt, ofta omöjligt, att betala. I en VTI-undersökning med över 700 ungdomar kom ”ej råd” på klar förstaplats över skäl till att de inte skaffar körkort.

Detta slår hårt mot dagens unga. Antalet som tar körkort har också kraftigt minskat. 1989 tog tre av fyra ungdomar körkort jämfört med endast hälften tjugo år senare. Och i dag är ungdomsarbetslösheten skyhög.

Situationen gör att många hamnar i ett moment 22. Har du inte jobb har du inte råd med körkort. Men eftersom du inte har något körkort är det svårt att få jobb.

Vi kan inte ha det så här! Unga måste få bättre förutsättningar att skaffa sig jobb. Därför bör körkortsundervisningen vara ett kostnadsfritt, valbart ämne på gymnasiet. Så att alla unga har möjlighet att ta körkort.

Att fler unga skaffar körkort ökar också chansen att fler väljer att leva i landsbygdslän. Kalmar län är ett av få områden i Europa som i dag har färre invånare än för 130 år sedan. Körkort är en viktig del för att kunna vända detta.

Hur undervisningen ska utformas måste självklart utredas i nära sam­arbete med trafikskolorna. Men det råder inga tvivel om att gratis körkortsutbildning behövs på gymnasiet!

Detta är en av frågorna vi går till val på och tänker kämpa för i valrörelsen. Det är dags att stödja Sveriges unga att lättare få jobb och att stoppa denna klassorättvisa. Detta är en metod för att stoppa den höga arbetslösheten, något som alla tjänar på.

Gratis körkortsundervisning på gymnasiet är bra för jobben, för Sveriges unga och för landsbygden. Och för varje människas rätt till frihet.

Laila Naraghi, riksdagskandidat (S) Kalmar län

Catrin Alfredsson, ordförande LO-facken Mellersta Kalmar län

Lars Lindgren, förbundsordförande Transportarbtetareförbundet

Dennis Bäckman, ordförande Pappers avdelning 86

Anita Hultgren, ordförande Kommunal Oskarshamn

Stefan Andersson, ordförande Målareförbundet Avdelning 2 Södra

Hans-Göran Axelsson, ordförande LO-facken Södra Kalmar län

Leine Johansson, studieansvarig IF Metall Östra Småland

GS-facket avdelning 4 Östra Småland

Byggnads Småland-Blekinge

Erik Holm, ordförande SSU Kalmar län

Bjarne Ringdahl, ordförande Seko väg och ban, sektion 223 Kalmar län

Micke Lång, Musikerförbundet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.