GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Kommunmedborgarna ska få så mycket ”pang för pengarna” som möjligt”

Slutreplik i debatt om nytt reningsverk i Kalmar. Tidigare inlägg 10 och 14 juni.
”Steve Sjögren, du kan säkert lura socialdemokratiska väljare men du lurar inte mig med att det är ett litet reningsverk som renoveras och moderniseras för 684 miljoner kronor i Kristianstad.”
Debatt • Publicerad 18 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
" I Kristianstad utnyttjar man delar av sitt befintliga reningsverk och bygger en helt ny vattenreningsdel.”
" I Kristianstad utnyttjar man delar av sitt befintliga reningsverk och bygger en helt ny vattenreningsdel.”Foto: Skiss

Det du kallar ett litet reningsverk kommer klara av att rena vatten från en befolkning på 260 000 personer. Kretsloppsverket i Kalmar projekteras för 100 000 personer. Vilket reningsverk är litet och dyrt? Kristianstad kommun kallar det för Europas modernaste reningsverk när det står färdigt 2024.

Men du säger det själv Steve Sjögren. I Kristianstad utnyttjar man delar av sitt befintliga reningsverk och bygger en helt ny vattenreningsdel. I Kalmar har ni beslutat att bygga allt nytt trots att inriktningsbeslutet som fattades 2016 säger att ni skall göra precis som i Kristianstad och utnyttja de delar av slamhantering och rötning som fungerar bra idag och därmed hålla nere investeringskostnaden. Sedan påstår ni att det är hållbart! Hållbart betyder också återanvändning, men det glömde ni fullständigt. Eller beror det på att ni skall klimatanpassa reningsverket för era fantasihavsnivåer i Kalmarsund.

Att jag bara fick stöd från en enda ledamot i Kalmar kommunfullmäktige visar faktiskt bara hur okunniga och ointresserade de andra 57 kommunfullmäktigeledamöterna från de så kallade etablerade partierna är i praktiken. Ingen annan ifrågasatte kostnaden på 2 000 miljoner kronor!

En stor skillnad på dig Steve Sjögren och mig är att jag vill att kommunmedborgarna skall få så mycket ”pang för pengarna” som möjligt. Inte att Socialdemokratiska politiker som du skall slösa med kommunala skattemedel eller fördubbla VA-taxan, helt i onödan. Du blir ingen miljökämpe för att du slänger många miljoner skattekronor i sjön.

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.