GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Klimatkrisen och Sverigedemokraterna”

Replik på debattinlägg om klimatpolitik, publicerat 18 december.
”I en debattartikel kommer Linda Kotanen Hallbeck och Mika Kotanen SD med en rad grundlösa påståenden gällande arbetet i Kalmar med Klimatkommunerna och Viable Cities”
Debatt • Publicerad 28 december 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"SD hela tiden tonar ner klimatkrisen och gör allt för att motverka åtgärder mot krisen i Sverige. Som exempel låter man påskina att vi inte behöver oroa oss över stigande havsnivåer i Kalmar. ”
"SD hela tiden tonar ner klimatkrisen och gör allt för att motverka åtgärder mot krisen i Sverige. Som exempel låter man påskina att vi inte behöver oroa oss över stigande havsnivåer i Kalmar. ”Foto: Johan Nilsson/TT

I artikeln ger författarna sken av att ha vetenskapligt stöd utan att ge konkreta referenser. Samtidigt dömer de ut slutsatserna från toppmötet i Glasgow och raljerar över Greta Thunbergs insatser.

Artikeln belyser på ett tydligt sätt hur SD hela tiden tonar ner klimatkrisen och gör allt för att motverka åtgärder mot krisen i Sverige. Som exempel låter man påskina att vi inte behöver oroa oss över stigande havsnivåer i Kalmar. Samtidigt pekar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ut Kalmartrakten som ett område med risk för översvämningar. Havsnivån har globalt redan stigit med 0,25 m och takten för ökningen accelererar nu snabbt och kommer troligen att fortsätta århundranden framåt. Till 2100 kan ökningen bli över 2 meter. Thwaiters glaciär på Västantarktis riskerar att kollapsa redan om fem år och enbart denna händelse kan höja havsnivån med 0,65 m.

Klimatpolitiska rådet betonar i sin senaste rapport att de territoriella utsläppen måste minska med 6 – 10 procent årligen om vi ska nå målen med klimatpolitiken (pandemiåret 2020 var minskningen 8;9 procent). EU har som mål att halvera utsläppen till 2030. Klimatkrisen berör på olika sätt alla FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Allvaret i situationen belyses av att vi redan passerat sex av nio säkra gränser för planetens långsiktigt hållbara utveckling och riskerna ökar för oåterkalleliga tröskeleffekter.

Alla partier med ansvar för framtiden och kommande generationers liv måste därför lita på vetenskapen och göra allt för att bidra till en hållbar värld. Den nuvarande statsbudgeten med försämringar av miljö- och klimatarbetet förskräcker. Även SD borde inse allvaret i situationen och sluta raljera över mänsklighetens största utmaning.

Lars-Erik Andervad, Fridays for Future

Sofia Fogelström, Klimataktion Kalmar

Daphne Thuvesson, Folk och Frö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.