GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Klimatkrisen och regeringens åtgärder”

Klimatkrisen
”Ständigt kommer nya rapporter som belyser allvaret i den eskalerande klimatkrisen. Världsmeterologiska organisationen visade nyligen att halterna av koldioxid (CO2), metan och lustgas ökar allt mer.”
Debatt • Publicerad 3 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Kärnkraften byggs ut kraftigt och 400 miljarder kronor utlovas i kreditgarantier.”
"Kärnkraften byggs ut kraftigt och 400 miljarder kronor utlovas i kreditgarantier.”Foto: Roger Carlsson

Åren 2015 – 2021 var de varmaste som uppmätts sedan mätningarna startade och temperaturen är nu 1,2 grader högre än under förindustriell tid.

FN har nyligen gjort en sammanställning av ländernas åtaganden enligt Parisavtalet och den tyder på att halterna av CO2 i atmosfären kommer att öka med drygt 10 procent till 2030. Ska målen med 1,5 graders uppvärmning klaras måste halterna minska med 45 procent till 2030. Mycket tyder på att vi får cirka 3 graders uppvärmning till 2100.

Stockholm Resilience Centre varnade nyligen för att 9 av 15 brytpunkter för klimatet håller på att passeras. Det gäller golfströmmen, Västantarktis (3,3 m havsnivåhöjning), Amazonas, Västafrikanska monsunen, permafrosten, korallreven, Indiska monsunen, Grönlands glaciärer (7,2 m havsnivåhöjning) och de boreala skogarna.

Sofia Fogelström, ordförande klimatföreningen Klimat Aktion
Sofia Fogelström, ordförande klimatföreningen Klimat AktionFoto: Herman Rydeberg
”I verkligheten ser vi en accelererande kris beträffande utarmade ekosystem, biologisk mångfald, livsmedelsproduktion, hälsa, extremt väder, flyktingströmmar och ekonomi.”
Sofia Fogelström, Klimataktion Kalmar

Världsnaturfonden visade nyligen att 69 procent av ryggradsdjuren försvunnit sedan 1970 och att en miljon arter riskerar att försvinna.

Uttalanden i Riksdagen angående klimatkrisen

I denna situation påstår SD:s representant Elsa Widding i Riksdagens allmänpolitiska debatt ”Att vi befinner oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd”. Hon hävdar att temperaturen inte stiger, att svenska utsläpp inte betyder något och att varningarna från IPPC:s rapporter är överdrivna allt sedan 1990. Hon tycker att Sverige ska bidra med att bygga ut olje- och kolkraftverk. Källkritikbyrån har låtit forskare från fem universitet och SMHI kommentera Widdings påståenden och de konstaterar att hon misstolkar IPPC:s rapporter.

I verkligheten ser vi en accelererande kris beträffande utarmade ekosystem, biologisk mångfald, livsmedelsproduktion, hälsa, extremt väder, flyktingströmmar och ekonomi. Det är fullständigt ansvarslöst att argumentera så som Widding gör eftersom klimatkrisen hotar mänsklighetens livsvillkor. Det är därför oroande om SD får inflytande över Regeringens klimatpolitik, som rimligen borde baseras på vetenskapliga fakta.

Regeringens uttalanden

Av Tidöavtalet och Regeringens hittillsvarande utfästelser framgår bland annat följande:

# Miljödepartementet läggs ner och klimatministern underordnas näringsdepartementet.

# Kärnkraften byggs ut kraftigt och 400 miljarder kronor utlovas i kreditgarantier. Satsningar görs på infångning av CO2 genom CCS.

# Inblandningen av biobränslen i drivmedlen reduceras till EU:s miniminivå.

# Reseavdragen för bilar höjs och tas bort för andra färdsätt.

# Utbyggnaden av havsbaserad vindkraft försvåras.

# Utbyggnaden av laddinfrastrukturen för fordon stimuleras.

# Skatteavdraget för installation av solceller höjs (i onödan).

Inriktningen har dömts ut av miljö- och klimatorganisationer. Naturvårdsverket har beräknat att enbart den förändrade bränsleinblandningen kommer att leda till att Sveriges nationella utsläpp kommer att öka med 10 procent. Satsningen på kärnkraft och CCS kommer inte att minska utsläppen under mandatperioden och de innebär betydande tekniska och ekonomiska svårigheter. Sveriges målsättning med trafikpolitiken kommer troligen inte att nås. Industrin kräver att vindkraften byggs ut kraftigt men risken finns att det försvåras.

I Tidöavtalet står inget om den nödvändiga omställningen av jordbruket och skogsbruket, återställande av utdikade torvmarker eller avsättning av mark för biologisk mångfald. Inte heller berörs landets absurda förmögenhetsskillnader, livsstilsförändringar, återanvändning av resurser, cirkulära flöden, klimatsmart byggande och annat som är nödvändigt för ett hållbart samhälle.

I denna dystra tid är det positivt att Kalmar kommun ska signera ett Klimatkontrakt om att bli klimatneutralt till 2030.

Lars-Erik Andervad, Fridays for future

Sofia Fogelström, Klimataktion Kalmar

Daphne Thuvesson, Folk och Frö

Claes Gårdinger, Naturskyddsföreningen Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.