GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klimatet fixas inte utan dig

Klimatet genomgår ett akut och globalt nödläge. Det är allt mer uppenbart och svårt att förneka. Låt 2022 bli året då du på allvar bidrar till lösningar.
Debatt • Publicerad 16 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Klimatet väntar inte – vi behöver modiga politiska beslut. Det behövs nu”, skriver debattören.
”Klimatet väntar inte – vi behöver modiga politiska beslut. Det behövs nu”, skriver debattören.
Foto: TT

Jag har med oro följt rapporterna från toppmötet i Glasgow, som så många hoppas på för kommande generationers överlevnad och välbefinnande. Kommer ländernas makthavare förbinda sig till tillräckliga åtgärder eller blir det bara prat? Och hur vet vi att de lever upp till sina löften?

De klimatmål som beslutats i vårt land är inte juridiskt bindande. Vi behöver utveckla lagstiftningen, så att naturen tillmäts rättigheter som inte får kränkas.

Men redan i dag kan vi ställa staten till svars, med befintlig lagstiftning kring liv, hälsa och utveckling i regeringsformen, Europakonventionen och barnkonventionen. Du kan faktiskt stödja att detta görs, genom nätverket Auroramålet. Det är ett ungdomslett initiativ med syftet att genom en domstolsprocess hålla staten ansvarig för otillräckliga klimatåtgärder. Väldigt bra.

Olika sätt att åstadkomma den nödvändiga omställningen behöver samverka. Varken juridiken eller politiken kan lösa problemen på egen hand. Det behövs stöd i opinionen, att tekniklösningar bidrar och verkliga beteendeförändringar hos var och en. Det är bråttom och inte bara enkla och bekväma beslut krävs.

Det finns de som tjänat på de systemfel som vi behöver åtgärda. De motarbetar, förlöjligar och understödjer hatkampanjer. Som miljöpartist ser jag mer sådant nu, när det blivit allt skarpare läge. Och fossilindustrin skickar lobbyister i mängd till klimattoppmötena.

Solidaritet känns gott, men kan kräva en ansträngning och leder inte alltid till popularitet. Men att göra något konkret ger hopp och motverkar annars välgrundad klimatångest. Det är dags att våga!

Tänk ut vad som är värdefullt för dig utan att kräva mycket konsumtion, resurser eller långa resor. Lär dig mer tillsammans med andra, till exempel i en studiecirkel. Delta i protester som Fridays for Future, gå med i Naturskyddsföreningen eller andra sammanhang som värnar våra livsmiljöer. Men lämna inte politiken till ett fåtal.

Miljöpartiet försöker göra något svårt just nu; att vara den grön rörelsens parlamentariska del och samtidigt ta regeringsansvar. Kompromisser kan fila ner den radikalitet som krävs i vårt bråttomläge. Men klimatet väntar inte – vi behöver modiga politiska beslut. Det behövs nu. Det enda parti som verkligen har ett solidariskt fokus på klimat och miljö behöver mer stöd för att komma längre.

Den gröna rörelsen är handling, folkbildning, opinion, juridik och politik ihop. Hjälp oss som organiserar oss politiskt att lägga kloka förslag och påverka mycket mer. Vi behöver blir fler som vill och vågar inför ödesvalet 2022. Det är hög tid för större genomslag. Snart sätter vi ihop våra lokala valsedlar i Kalmar och omgivande kommuner. Det är nu du också behövs där.

Jonas Löhnn, ordförande för Miljöpartiet de gröna i Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.