Annons

”Klimatalarmismen utgår hela tiden från det värsta”

Klimatpolitik
SVT Småland har återigen rapporterat om den vall mot Kalmarsund som Mörbylånga kommun planerar att bygga i Färjestaden till en kostnad av 150 miljoner kronor.
Debatt • Publicerad 6 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Lägg planerna på ett klimatskydd, det vill säga en vall mot Kalmarsund i malpåse.”
”Lägg planerna på ett klimatskydd, det vill säga en vall mot Kalmarsund i malpåse.”Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt min uppfattning ett fullständigt vansinnigt projekt och ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar. Har Mörbylånga kommun så gott om pengar så borde man i stället sänka kommunalskatten för sina kommunmedborgare.

Havsnivån i Kalmarsund i förhållande till land är idag densamma som för ett hundra år sedan. Detta på grund av den landhöjning som pågår med cirka 2mm per år och som kommer fortsätta även de kommande århundradena.

Annons

För två år sedan var jag i kontakt med ansvarige Fredrik Meurling på Mörbylånga kommun och frågade bland annat om de hade information/statistik på havsnivåutvecklingen i Kalmarsund. Jag fick ett häpnadsväckande svar i ett mejl.

”Vi vet inte hur havsnivåutvecklingen sett ut de senaste hundra åren. Det är inte heller något som är relevant för klimatskyddet i fråga.”

Hur kan man fullständigt strunta i den verkliga utvecklingen under det senaste århundradet med klimatförändringar? Ansvariga på Mörbylånga kommun kallar det alltså för ett klimatskydd. Ändå är den historiska havsnivåutvecklingen i Kalmarsund inte relevant.

Det är således uppenbarligen en politisk ideologi med Greta Thunberg och SVT:s Erika Bjerström i spetsen för klimatalarmismen som styr tjänstemän och politiker i Mörbylånga kommun.

Trots att Kalmar kommunfullmäktige utlyst klimatnödläge så behövs uppenbarligen inga ”klimatvallar” i Kalmar mot Kalmarsund. Men att det råder klimatnödläge i Kalmar är enbart symbolpolitik.

Klimatalarmismen utgår hela tiden från det värsta, värsta scenario som IPCC presenterat i sina rapporter men i den senaste rapporten AR6 så skriver IPCC att detta värsta, värsta scenario är ”unlikely”.

Nyligen utsågs en ny ordförande för IPCC, Jim Skea, som i en intervju är kritisk mot överdriven klimatalarmism och varnar för skadliga effekter av omotiverad klimatalarmism. Något ansvariga på Mörbylånga kommun borde ta till sig.

Lägg planerna på ett klimatskydd, det vill säga en vall mot Kalmarsund i malpåse. Håll i stället koll på den verkliga havsnivåutvecklingen så kan nog den planerade ”klimatvallen” ligga i malpåse under många decennier framåt i tiden.

Thoralf Alfsson, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons