Annons

”Kära oskarshamnare”

Jag skriver nu till er alla främst i egenskap av medborgare och invånare i Oskarshamn kommun. Min avsikt är att informera er om vad som håller på att hända med Oskarshamns sjukhus.
Debatt • Publicerad 11 september 2023 • Uppdaterad 11 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Regionen behöver gå i totalt motsatt riktning och satsa på Oskarshamns sjukhus med goda arbetsvillkor och fast personal.”
”Regionen behöver gå i totalt motsatt riktning och satsa på Oskarshamns sjukhus med goda arbetsvillkor och fast personal.”Foto: Jan Brunby

Ni har alla säkert läst politikernas debattartiklar och vår ställning i frågan kring Oskarshamns sjukhus. Den ständiga avlövningen på Oskarshamns sjukhus är fruktansvärd och kan bara ses som ett fullskaligt övergrepp mot varenda kommuninvånare i Oskarshamn.

Takten som avlövningen nu sker i är så intensiv att ingen kan undgå att se den. När det gäller det senaste, det vill säga att avveckla två medicinska intermediärvårdsplatser (MIMA) för att i stället ha observationsplatser (MOA), är detta ytterligare en dödsstöt för Oskarshamns sjukhus.

Annons

Jag kan inte nog understryka att det är den djupaste dolkstöten i ryggen som Oskarshamns sjukhus bara kan få. Detta innebär att alla patienter som har en risk att bli sämre (vilket i princip är ALLA patienter) som vanligtvis vårdas på medicinavdelningar inte ens kommer att köras in till Oskarshamns sjukhus.

Detta på grund av att akuten och MIMA-platserna även fyller en funktion som back-up om patienter blir sämre under det normala vårdförloppet. Alla patienter med risk att bli sämre kommer att köras, eller få direktiv att köra till Kalmar eller Västervik. Detta är ett faktum.

Att MIMA-platserna blir MOA-platser medför en påtaglig risk för att hela akuten läggs ner, vilket vore förödande för sjukhuset överlevnad och ett stort hot mot patientsäkerheten. Har man ingen beredskap för att patienter kan bli sämre kan man knappt ha medicinavdelningar eller andra vårdplatser där patienter riskerar att bli sämre, således kan det bara vara en tidsfråga innan Oskarshamns sjukhus läggs ner om den socialdemokratiska regionmajoriteten får bestämma.

Alla som arbetar inom vården vet detta. Kära kommuninvånare, det är precis så här det går till när man lägger ner ett sjukhus, tro inget annat. Den socialdemokratiskt styrda majoriteten i regionen är listiga på så sätt att de vet att det är politiskt självmord att lägga ner Oskarshamns sjukhus. Det är inget som de vill ta ansvar för. Därför tar S-V-C-majoriteten i stället stegvis bort förutsättningar för att driva sjukhuset, vilket vi nu ser i Oskarshamn.

Sverigedemokraterna har alltid tagit ställning för Oskarshamns sjukhus och vi kommer fortsätta att göra så. Vi är arga och ledsna över att Socialdemokraterna stegvis väljer att avveckla sjukhuset. Sverigedemokraterna anser att regionen behöver gå i totalt motsatt riktning och satsa på Oskarshamns sjukhus med goda arbetsvillkor och fast personal.

Detta kommer kräva ansträngningar och nya prioriteringar, vilket Sverigedemokraterna är beredda att göra. Vi är beredda att ta ansvar för Oskarshamns sjukhus, Oskarshamn och regionen i stort.

Ted Nyberg, ordförande SD, invånare, medborgare, skattebetalare Oskarshamn

Annons
Annons
Annons
Annons