Annons

”Kära Oskarshamnare och Kalmarlänsbor”

Hjärtstopp
Plötsligt hjärtstopp är ett livshotande tillstånd som innebär att hjärtat av någon anledning slutar slå och tillståndet är vanligare än vad många känner till. Många tror att det enbart drabbar äldre, vilket inte stämmer.
Debatt • Publicerad 19 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Tänk om vi skulle kunna hjälpas åt att göra vår stad och vårt län mer hjärtsäkert. Det skulle bidra till att göra vårt samhälle till en säkrare och tryggare plats.”
”Tänk om vi skulle kunna hjälpas åt att göra vår stad och vårt län mer hjärtsäkert. Det skulle bidra till att göra vårt samhälle till en säkrare och tryggare plats.”Foto: Sandra Fonnisson

Varje dag drabbas cirka 16 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, där hjärt-lungräddning (HLR) påbörjas. Endast två överlever. Alla kan inte räddas, men betydligt fler än idag skulle kunna överleva med rätt insatser.

Ungefär 70 procent av dessa hjärtstopp sker i hemmet. Det handlar framförallt om att HLR behöver startas omgående och att det finns hjärtstartare som är tillgängliga. Chansen att överleva minskar med 10procent för varje minut som går, så det är bråttom, mycket bråttom.

Annons

När någon ringer 112 om ett inträffat hjärtstopp så larmar SOS, förutom ambulans och räddningstjänst också upp till 30 frivilliga Sms-livräddare, som får information om var närmaste hjärtstartare finns.

Det är alltså oerhört viktigt att de hjärtstartare som finns är tillgängliga dygnet runt utomhus och rätt registrerade i Hjärtstartarregistret.

Idag finns i Oskarshamns stad 42 registrerade hjärtstartare, men bara fem är tillgängliga dygnet runt och det är här som det finns en stor förbättringsmöjlighet. Det är fint att det finns många hjärtstartare, men en hjärtstartare ska förstås även vara tillgänglig, inte inlåst.

I Danmark är 70 procent av alla hjärtstartare tillgängliga dygnet runt och chansen att överleva är också betydligt högre i Danmark.

Tänk om vi skulle kunna hjälpas åt att göra vår stad och vårt län mer hjärtsäkert. Det skulle bidra till att göra vårt samhälle till en säkrare och tryggare plats. Och tänk så fint det skulle vara om vi redan till nästa sommar när vi får 25 000 besökare i samband med O-ringen kunde visa upp ett hjärtsäkert Oskarshamn och en hjärtsäker Smålandskust.

Här följer några förslag på vad som behöver göras:

– Fler tillgängliga hjärtstartare behövs i bostadsområden.

– Du som redan har en hjärtstartare, kolla upp att den är registrerad på hjartstartarregistret.se

– Om möjligt, placera hjärtstartaren så att den är tillgänglig dygnet runt.

– Om du inte redan kan HLR, se till att lära dig.

Annons

Tillsammans kan vi rädda fler liv!

Stefan Jutterdal, överlevare efter hjärtstopp, Ambassadör Hjärtuppropet

Arne Nilsson, ordförande Riksförbundet HjärtLung Oskarshamn

Johan Israelsson, HLR-samordnare och forskare, Svenska rådet för HLR

Annons
Annons
Annons
Annons