"Kalmars positiva utveckling stör Alfsson”

Replik på debattinlägg om bostadsbyggande i Kalmar, inlägget infört 20 januari.
”Den numera uteslutne Sverigedemokraten Thoralf Alfsson frågar i en debattartikel vem det byggs bostäder för i Kalmar. Det är en relevant fråga som är väl värd att besvara.”
Debatt • Publicerad 23 januari 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Persson: ”Utmaningar finns givetvis men de är inte större än att vi klarar av dem. Det här stör naturligtvis Thoralf Alfsson vars livskraft går ut på att måla det mesta i svart och ställa olika grupper emot varandra.”
Johan Persson: ”Utmaningar finns givetvis men de är inte större än att vi klarar av dem. Det här stör naturligtvis Thoralf Alfsson vars livskraft går ut på att måla det mesta i svart och ställa olika grupper emot varandra.”Foto: Johanna Eriksson

Under väldigt många år hade vi en mycket stor bostadsbrist i Kalmar. Enda sättet att få en bostad var kontakter eller en tjock plånbok. Det drabbade väldigt många, inte minst ungdomar. Även i näringslivet var frustrationen hög. På företagsbesök efter företagsbesök så beskrevs bostadsbristen som det stora tillväxthindret för vårt lokala näringsliv. Detta eftersom man hade svårt att rekrytera medarbetare till en ort där det var svårt att få tag i en bostad.

Mot den bakgrunden beslutade kommunfullmäktige att satsa på att bygga upp en rejäl planberedskap och därmed öka bostadsproduktionen. Nu byggs det också bostäder i Kalmar. Det går att få tag i en bostad. Att vi dessutom är en av de kommuner som nyttjat de statliga investeringsstöden mest innebär också att en stor del av nyproduktionen har rimligare hyror.

Samtidigt har näringslivet fortsatt expandera i Kalmar. Norden har precis byggt en helt ny fabrik, på Flygstaden investeras det för fullt. Sysselsättningen har ökat i takt med befolkningstillväxten.

”När jobben växer och det finns bostäder så växer också Kalmar. Att vi ökar i befolkningen är inget egenvärde i sig men vill vi ha fortsatta privata och statliga investeringar så måste vi åtminstone växa i samma takt som andra residensstäder.”
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande

Omlokaliseringen av E-hälsomyndigheten innebär att också staten ökar sin närvaro i Kalmar. Regeringsbeslutet innebar att 110 medarbetare skulle finnas i Kalmar. Nu är man nära 300. Under hösten skrevs ett samarbetsavtal med Kriminalvården som innebär cirka 400 nya jobb till Kalmar. Vi är numera en universitetsstad vilket kommer betyda oerhört mycket framåt. Ett modernt universitet är precis klart i hamnen. Också detta röstade Thoralf Alfsson nej till.

När jobben växer och det finns bostäder så växer också Kalmar. Att vi ökar i befolkningen är inget egenvärde i sig men vill vi ha fortsatta privata och statliga investeringar så måste vi åtminstone växa i samma takt som andra residensstäder. Under de senaste 150 åren har det inte gått särskilt bra för vår region. Vi är den enda regionen i landet som nu har ungefär samma befolkning som vi hade på 1880-talet. Sannolikt är detta den enkla förklaringen till att det inte satsats särskilt mycket på länets infrastruktur.

När vi jämför Kalmars sysselsättning så ligger den över riksgenomsnittet. Den är också högre än Växjö som det också går bra för. För några år sedan hade Kalmar stadigt högre arbetslöshet än riket och högst bland våra jämförelsekommuner. Sedan över tio år ligger vi lägre än riket och våra jämförelsekommuner.

I samband med flyktingkrisen 2015 varnade Thoralf Alfsson för Kalmars undergång. Bland annat påstod han att våra försörjningsstöd skulle knäcka kommunens ekonomi. Inte heller den gången hade Alfsson rätt. De senaste åren har försörjningsstöden sjunkit.

Det går bra för Kalmar. Vi har ordning och reda i ekonomin, vi växer, det investeras och satsas. Utmaningar finns givetvis men de är inte större än att vi klarar av dem. Det här stör naturligtvis Thoralf Alfsson vars livskraft går ut på att måla det mesta i svart och ställa olika grupper emot varandra.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.