Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Kalmarborna förtjänar tydlighet och ryggrad”

Kommunpolitik i Kalmar
Nästa höst är det val. Vi ser fram emot en spännande valrörelse med mycket samtal och dialog. Även om det är för tidigt att summera mandatperioden så är det tydligt att det går bra för Kalmar.
Ingemar Einarsson (C), Dzenita Abaza (S), Liselotte Ross (V), Johan Persson (S): ” I nästa års val kommer vi som vanligt gå till val som partier, men vara tydliga med att vi gärna vill fortsätta leda Kalmar tillsammans.!
Ingemar Einarsson (C), Dzenita Abaza (S), Liselotte Ross (V), Johan Persson (S): ” I nästa års val kommer vi som vanligt gå till val som partier, men vara tydliga med att vi gärna vill fortsätta leda Kalmar tillsammans.!
Foto: Jan Magnusson
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

1. Under 2020 passerade vi 70 000 invånare. Vi växer näst mest av alla residensstäder. Kalmar är en attraktiv kommun.

2. Vi har gemensamt mellan alla partier försökt motverka pandemin och dess effekter. Medarbetarna inom äldreomsorg, lokalvård och övriga organisationen som arbetat direkt mot Covid 19 har gjort ett fantastiskt jobb. I basen finns en väl fungerande organisation med hög andel utbildad och kvalificerad personal. Vi beslutat om drygt 55 miljoner i kommunala stöd till näringslivet och föreningslivet, och gjort riktade sociala insatser. Mer åtgärder är på väg.

Roger Holmberg, ordförande för (S) i Kalmar
Roger Holmberg, ordförande för (S) i Kalmar
Foto: Mats Holmertz

"I budgeten för 2021 finns stora satsningar på äldreomsorg, med avskaffade delade turer. Här finns också en historiskt stor insats för att stärka det förebyggande arbetet, öka tryggheten, fokusera på kvinnofrid och motverka kriminalitet."

3. Vi har en tydlig målsättning om hög kvalité i välfärden. Vi ska vara topp 30 inom både äldreomsorg och skola, och är på väg dit.

4. Det genomförs nu stora investeringar inom både kommunen och näringslivet, från bostadsbyggande till reningsverk, industrier och bolag som bygger om och nytt. I augusti invigs Linnéuniversitetet, den största statliga investeringen sedan Ölandsbron. I december antog kommunfullmäktige en överenskommelse med Kriminalvården om nytt häkte och ny anstalt. Alla dessa investeringar, mitt i en pandemi, leder till hundratals nya jobb.

5. Vi har väldigt tydliga ambitioner på klimat- och miljöområdet. Kalmar ska vara en ledande kommun i omställningsarbetet. Flera viktiga steg har tagits under året, såsom nya våtmarker och en ny biogasmack. Tidningen Dagens samhälle sätter vårt Agenda 2030-arbete i topp.

6. Vi skapar förutsättningar för hög bostadsproduktion, tidigare ett tillväxthinder för Kalmar.

7. Hela Kalmar växer genom en aktiv politik, tydligt satsad på både stad och land. Genom satsningen på fiber (slutförs 2021) har 2 000 hushåll på landsbygd möjlighet att få fiber, vilket inte gått utan kommunens insats på 60 miljoner. Vi har som enda kommun blivit Årets landsbygdskommun två gånger.

8. Vi har ordning och reda i ekonomin. Under 2020 gjorde Kalmar kommun ett överskott på 120 miljoner. Därtill gjordes utrangeringar av gamla tillgångar på 160 miljoner.

Det här är ett axplock från 2020. I budgeten för 2021 finns stora satsningar på äldreomsorg, med avskaffade delade turer. Här finns också en historiskt stor insats för att stärka det förebyggande arbetet, öka tryggheten, fokusera på kvinnofrid och motverka kriminalitet.

Vi är en majoritet bestående av S, C och V, och har gemensamt fått väljarnas förtroende att leda Kalmar under de senaste åtta åren. Vi har ett väl fungerande samarbete. I nästa års val kommer vi som vanligt gå till val som partier, men vara tydliga med att vi gärna vill fortsätta leda Kalmar tillsammans.

Mot vårt alternativ står ett spretigt alternativ med M, KD, L, Mp och SD. I förra valrörelsen var Miljöpartiet och Liberalerna tydliga med att de hellre var i opposition än styrde med stöd av SD. Lika tydliga var några lokala moderater. Tydlig var också M-ledaren Ulf Kristersson som satt hemma hos förintelseöverlevaren Héidi Fried och lovade att aldrig samarbeta med SD. Nu är Ulf Kristersson öppen med att han vill leda en regering som har en aktiv samverkan med Sverigedemokraterna.

Vi befarar motsvarande i Kalmar, att oppositionen här är beredda att styra kommunen i minoritet med stöd av SD. Om så inte vore fallet hade de rimligen sagt det redan. Frågan är vilket pris de är beredd att betala för SD’s stöd, eller om de är beredda att släppa in SD i samarbetet. Svar på detta är nödvändig ”konsumentinformation” till Kalmarborna. Vi välkomnar tydliga alternativ och kommer fortsätta utkräva svar från oppositionen.

Vårt tydliga svar är att vi för Kalmars bästa vill fortsätta ett framgångsrikt majoritetssamarbete och att vi står upp för grundläggande värderingar om ett öppet och tolerant samhälle, utan plats för det samhälle och människosyn SD står för. Vi går hellre i opposition än styr med deras stöd. Vår ryggrad är rak.

Roger Holmberg, ordförande för (S) i Kalmar

Anna Östborg, ordförande för (C) i Kalmar

Richard Deichmann, ordförande för (V) i Kalmar

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande

Dzenita Abaza (S), kommunalråd

Ingemar Einarsson (C), kommunalråd

Liselotte Ross (V), kommunalråd

Läs mer