GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Kalmaralliansen är redo för #nyaKalmar

Kommunpolitik i Kalmar
”Det är nu nio månader kvar till valet och vi är redo att sätta punkt för Socialdemokraternas nästan 30-åriga maktmonopol. Vi i Kalmaralliansen har trappat upp vårt gemensamma arbete, fokuserat på vad som kan bli bättre och vi är nu redo att ta över styret i Kalmar kommun.”
Debatt • Publicerad 29 december 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christopher Dywik (KD),Hanne Lindqvist (M), Lotta Wahlmino (L): ”Vi måste fokusera på att ge rätt stöd till ungdomarna så att de klarar av sin utbildning. Att ställa krav är att bry sig.”
Christopher Dywik (KD),Hanne Lindqvist (M), Lotta Wahlmino (L): ”Vi måste fokusera på att ge rätt stöd till ungdomarna så att de klarar av sin utbildning. Att ställa krav är att bry sig.”Foto: Mats Holmertz

Det här är ingen “one man show”, utan ska vi på riktigt nå Kalmar kommuns fulla potential krävs ett lag. Vi är stolta över att våra partier Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna fungerar som ett lag: Kalmaralliansen.

Samtidigt är vi ödmjuka inför vad ett maktskifte innebär och har sedan länge lagt grunden. För snart två år sedan inledde vi ett gemensamt politiskt utvecklingsarbete och har än så länge presenterat program med reformer kring; Trygghet, Arbete och Välfärd, Näringsliv, Omsorg och fler är på gång.

Vi har presenterat en gemensam alliansbudget sedan 2019. Och för 2022 presenterade vi en offensiv och framåtsyftande budget med tydliga mål för hur vi tillsammans kan skapa ett tryggt, effektivt och innovativt Kalmar. Den innehöll stora satsningar på skolan och våra ungdomars fritid liksom förebyggande och trygghetsskapande åtgärder. Men också extra satsningar på kosten, de gröna näringarna och insatser för att bryta äldres ensamhet samtidigt som vi sänker skatten och börjar rulla tillbaka vänstermajoritetens “tillfälliga” skattehöjningar.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.Foto: Mats Holmertz
”Kalmar kommun bärs upp och framåt av våra kompetenta medarbetare, men reformerna och visionen måste komma från politiken. Kalmar kommun har ett fint “skyltfönster” och vi får ofta höra om alla framgångar och utmärkelser. Men sällan förklaras varför vi är på plats 171 när det gäller skattenivå?”
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Kalmar kommun bärs upp och framåt av våra kompetenta medarbetare, men reformerna och visionen måste komma från politiken. Kalmar kommun har ett fint “skyltfönster” och vi får ofta höra om alla framgångar och utmärkelser. Men sällan förklaras varför vi är på plats 171 när det gäller skattenivå? Vi har fantastiska förutsättningar i relation till många andra kommuner. Vi har universitet, tillväxt, vacker placering och inte så stora utmaningar kring utanförskapsområden. Vi har en enorm chans att bli ännu bättre och dessutom se till att våra medborgare får behålla mer av sina skattepengar i plånboken. I Växjö har till exempel en medelfamilj, 12 000 kronor mer ut per år och i Vellinge hela 24 000 kronor mer. Är inte det rimligt?

Vi ser även att de så kallade “utanförskapsområdena” i Kalmar har potential att utvecklas. Det finns mycket forskning på hur nya och befintliga områden kan utvecklas på ett socialt hållbart sätt. Just för att undvika problem som till exempel de som vi ser i Snurrom. Vi måste våga lyssna på experterna och arbeta målmedvetet för en blandad bebyggelse, mötesplatser och affärer för att få till en ökad trygghet och livskvalité i hela kommunen. Vi vill mer och vi kan bättre.

Det går inte heller bara att reagera på uppenbara problemen utan vi behöver arbeta mer med det förebyggande arbetet på olika sätt, både den fysiska miljön och att se och stötta de unga som idag riskerar att hamna i utanförskap. Att skolan fungerar för alla elever är vårt ansvar och att fler får en gymnasieexamen för att skapa goda förutsättningar för egen sysselsättning är avgörande. Då kan vi inte som S, sänka kraven. Utan vi måste fokusera på att ge rätt stöd till ungdomarna så att de klarar av sin utbildning. Att ställa krav är att bry sig.

När det talas om trygghet är det lätt att fastna i tätorten men vi behöver också ta otryggheten på landsbygden på allvar. Företag på landsbygden, inte minst inom de gröna näringarna drabbas hårt av stöldligor, vilket bidrar till en känsla av otrygghet. Det är en utmaning som vi tar på stort allvar.

Kalmar kommun ska självklart vara en hållbar kommun med höga mål för att klara klimatomställningen. Det ska vara lätt och göra rätt och arbetet måste ske så att Kalmarbor kan fortsätta leva ett gott liv. Vänstermajoriteten försvårar tyvärr för alla som är beroende av bilen och vill bygga bostäder som saknar parkeringar. Det tycker inte vi är rätt väg att gå.

Vårt lag är redo att be om ert förtroende för att leda Kalmar kommun efter nästa val. Är du också redo för #nyaKalmar?

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Lotta Wahlmino (L), oppositionsråd

Christopher Dywik (KD), gruppledare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.