Annons

”Kalmar visar vägen till ett ökat bostadsbyggande”

Bostäder
Behovet av nya bostäder i Kalmar län är stort. Samtidigt är bostadsbyggande i många fall styrda av omvärldsfaktorer som är svåra att påverka.
Debatt • Publicerad 5 oktober 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Låt Kalmar kommun visa vägen till ett ökat bostadsbyggande även i övriga länet.”
”Låt Kalmar kommun visa vägen till ett ökat bostadsbyggande även i övriga länet.”Foto: Emma Hasselgren

Effektiviteten i plan- och bygglovsprocesserna är dock något som beslutsfattare på lokal nivå har möjlighet att förbättra. Därför har Initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna tagit fram Nationellt Ledtidsindex 2024. Tyngdpunkten ligger på att mäta tidsåtgången i detaljplane- och bygglovsprocesserna.

När vi väger samman några avgörande aspekter för bostadsbyggandet kan vi konstatera att Kalmar kommun har en av Sveriges effektivaste plan- och bygglovsprocesser. Dialogen med exploatörerna är tydlig, handläggarna erfarna, utredningsstrategierna i detaljplanerna genomtänkta, arbetsfördelningen i bygglovsärenden effektiv och bostadsbyggandet prioriteras över tid av den lokala politiken.

Annons

Kortare ledtider är avgörande för att få fler bostäder och billigare byggande. Idag är genomsnittlig ledtid – från planstart till möjlig byggstart – 4,7 år. Det driver kostnader på ett sätt som ytterligare förstärker tappet i bostadsbyggandet – ett problem som dessvärre kvarstår räntesänkningar till trots. Vi menar att ledtiderna bör vara högst två och ett halvt 2,5 år och att fler kommuner behöver arbeta mer aktivt med att korta ledtider.

Ledtidsindex är ett sätt att lyfta fram framgångsrika kommuners arbetssätt och att inspirera fler kommuner till nödvändigt förbättringsarbete. Vi ser att kommuner som prioriterar utveckling och som arbetar med ständiga förbättringar av sina processer är mer effektiva och kan behålla sina kompetenta medarbetare. Detta är särskilt viktigt eftersom hög kompetens är en nödvändighet för att hantera alltmer komplexa samhällsbyggnadsprocesser.

Därtill krävs en ökad grad av standardisering av begrepp, mallar och format, som möjliggör uppföljning och skapar jämförbarhet mellan kommuner – att mäta är att veta och kunna bli bättre. Här kommer Boverkets utredning av en nationell klassificeringsstruktur av ärenden enligt Plan- och Bygglagen (PBL) kunna spela en viktig roll.

Tid är pengar och många hushåll och företag har känt av att pengar blivit dyrare. Att korta ledtider är något vi gemensamt kan göra för att skapa fler möjligheter på bostadsmarknaden. Låt Kalmar kommun visa vägen till ett ökat bostadsbyggande även i övriga länet.

Nancy Mattsson, ordförande, Bygg i Tid

Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna

Annons
Annons
Annons
Annons