GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett år till valet: Liberalerna

Kalmar län ska vara möjligheternas region – för alla

”Psykisk ohälsa hamnar ofta i bakgrunden i debatten, trots det är en av Sveriges största utmaningar. ”
Debatt • Publicerad 8 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Wyckman: ”Psykisk ohälsa drabbar barn och unga och allt fler mår sämre och sämre.”
Johanna Wyckman: ”Psykisk ohälsa drabbar barn och unga och allt fler mår sämre och sämre.”
Foto: isabell Höjman/TT

Liberalerna vill att den psykiska ohälsan ska tas på allvar, och vi har också kraftfull politik för att förbättra vården och förutsättningarna till en god psykisk hälsa.

Psykisk ohälsa drabbar barn och unga och allt fler mår sämre och sämre. Lätta psykiska besvär som stress, sömnsvårigheter, nedstämdhet och stark oro har ökat de senaste åren och mest utsatta är unga kvinnor, personer med funktionsvariation och hbtq-personer.

Den ökade psykiska ohälsan drabbar inte bara barns hälsa, utan också deras möjlighet att utvecklas, lära sig och skapa möjligheter för framtiden. Det måste bli lättare för att barn och föräldrar att hitta vården och det ska finnas lättillgänglig hjälp för de som behöver den.

Johanna Wyckman, ordförande Liberalerna Kalmar län.
Johanna Wyckman, ordförande Liberalerna Kalmar län.
Foto: Roger Carlsson
”Den ökade psykiska ohälsan drabbar inte bara barns hälsa, utan också deras möjlighet att utvecklas, lära sig och skapa möjligheter för framtiden.”
Johanna Wyckman, ordförande Liberalerna Kalmar län.

Psykisk ohälsa är också ett jämställdhetsproblem. Den vanligaste sjukskrivningsorsaken för kvinnor är psykisk ohälsa, och står för nästan 50 procent av alla sjukskrivningar hos kvinnor. För män är motsvarande siffra drygt 35 procent. Det ojämställda fördelningen av det obetalda hushållsarbetet, den ofta hårda arbetsbelastningen i kvinnodominerade yrken och den lägre värderingen av kvinnors arbetsinsatser bidrar till att kvinnor i högre utsträckning drabbas av stress, oro och nedstämdhet, som kan leda till utbrändhet och sjukskrivning.

Det är dags att vi på riktigt skapar jämställdhet i samhället, så att kvinnor inte behöver ta smällen för vår oförmåga att på riktigt värdera kvinnor lika högt som män.

Personer med psykisk ohälsa upplever ofta att vården inte tar dem på allvar. Allt för ofta när jag pratar med människor som levt med psykisk ohälsa och har kontaktat vården, hör jag att deras upplevelse är att de inte blir tagna på allvar, att deras problem inte är värda att uppmärksamma eller att de bollas runt mellan aktörer. Vi har helt fantastisk personal i sjukvården som gör ett otroligt bra arbete, men en sådan här upplevelse är en för mycket. Vi vill se stor påverkansmöjlighet på den egna vården, och en vård där varje individ står i fokus, oavsett om besvären är psykiska eller fysiska, så att ingen känner sig förbisedd av vården.

Psykisk ohälsa skapar ofrihet. Om ett år är det dags för val till riksdag, regioner och kommuner. Liberalerna är Sveriges liberala parti. Att öka människors frihet genomsyrar all vår politik. Vi kommer fortsätta föra upp psykisk ohälsa på den politiska dagordningen och lägga reformförslag för en bättre vård. Kalmar län ska vara möjligheternas region – för alla.

Johanna Wyckman, ordförande Liberalerna Kalmar län

TV: Se Nyamko Sabunis partiledartal från Järvaveckan i somras:

QUIZ: Vad kan du om demokrati? Testa dig själv här:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.