GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Kalmar kommun tar ansvar för klimatet”

Replik på debattinlägg om klimatnödläge, publicerat 4 november.
”Forskare, FN och myndigheter över hela världen har slagit fast att vi har klimatförändringar som är orsakade av mänsklig aktivitet, främst förbränning av fossila bränslen.”
”Kalmar kommun har också förutsättningar att gå före i klimatomställningen för att dra vårt strå till stacken.”
”Kalmar kommun har också förutsättningar att gå före i klimatomställningen för att dra vårt strå till stacken.”
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För att lyfta frågan och intensifiera klimatarbetet har EU, England, Frankrike, Kanada, New York, Sidney och många fler områden konstaterat att vi har ett klimatnödläge. Det har också flera svenska kommuner gjort och nu även Kalmar. Klimatskeptikern Thoralf Alfsson ondgör sig över detta på Barometern debatt och vägrar hårdnackat att tro på vetenskapen. Istället målar han upp en nattsvart bild av hur kommunen nu kommer att agera - i princip stänga ned all verksamhet. Inget kunde vara mer felaktigt.

Klimatkrisen är vår tids största utmaningar. Forskningen säger att vi kan avvärja hotet men då behövs kraftfulla åtgärder – och det nu. Kalmar kommun har också förutsättningar att gå före i klimatomställningen för att dra vårt strå till stacken. Kalmarmajoriteten S-V-C ser därför omställningen till ett fossilfritt och resurseffektivt samhälle inte bara som nödvändig utan även som ett myller av nya möjligheter. Många nya innovationer krävs om vi ska leva cirkulärt och hållbart, nya metoder, ny teknik tillsammans med beteendeförändringar och entreprenörskap måste till för att nå ett modernt hållbart samhälle.

Kommunen kan bidra till att göra det lätt att göra rätt för medborgare och näringsliv. Vi är stolta över att som miljöbästa landsbygdskommun leda klimatarbetet och har därför höjt vår ambition genom att bland annat tillsätta en Vatten- och miljönämnd som bland annat sjösatt en plan för hur Kalmar ska bli fossilfria till 2030 med insatser för kollektivtrafik och cykel, fossilfria bilar, solceller och hållbart byggande.

Som smålänningar så vet vi att en värld med slit och släng i längden är omöjlig. I omställningen till fossilfritt och cirkulärt samhälle ligger affärsmöjligheter, innovation och utveckling- klimatet fixar vi på köpet.

Några saker vi gjort och arbetar aktivt med:

# I tio år arbetat aktivt med minskad klimatpåverkan.

# Bildat Kalmar kommuns vatten- och miljönämnd.

# Antagit handlingsplan ”Fossilbränslefritt 2030”.

# Ökat cykling och kollektivtrafikresande kraftigt sedan 2012.

# Intern utfasning av fossila bränslen i kommunens egna fordon.

# Drivit utveckling av lokal produktion och användning av biogas.

# Ny strategisk plan i budgeten där miljöfrågor ska ingå.

# Pilotkommun om att beräkna klimatpåverkan från konsumtion på lokal nivå.

# Mål om ”Kalmar kommun ska ha netto-nollutsläpp av växthusgaser 2045”.

# Klimatanalys i investeringsbeslut.

Anna Thore (S) Ordförande Vatten- och miljönämnden

Jens Körge (V) Ledamot Vatten- och miljönämnden

Erik Ciardi (C) Ledamot Vatten- och miljönämnden

Läs mer