GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar i toppen – tack vare alla medarbetare

Slutreplik på Måns Linge (M), Hanne Lindqvist (M), Lotta Wahlmino (L) och Christopher Dywiks (KD) debattinlägg: ”Kvaliteten viktigast – inte vem som äger och driver boendet”.
Debatt • Publicerad tisdag 06:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag är övertygad om att Kalmarborna inte vill ha eller kommer att rösta för en utförsäljning av äldreomsorgen.”, skriver Michael Ländin.
”Jag är övertygad om att Kalmarborna inte vill ha eller kommer att rösta för en utförsäljning av äldreomsorgen.”, skriver Michael Ländin.

Jag har tidigare berättat om hur Kalmar blivit ett föredöme i hela landet när det gäller äldreomsorg. Vi är topp 30 när det gäller nöjdhet med hemtjänsten i landet i den kommunala regin. Det som tyvärr drar ner siffrorna är de privata utförarna. Så har det varit, inte bara i år utan i många års tid och detta gäller tyvärr även vård- och omsorgsboende när omsorgstagarna får sätta betyg. Med andra ord så är kommunal vård och omsorg i egen regi helt klart bäst när Kalmarborna sätter betyg.

Det är också så att man enkelt läser sig till i M-L-KD-budgeten att de verkligen vill ha betydligt mer privatiseringar i Kalmar kommun. Budgeten är också delvis baserad på en rapport från Svenskt näringsliv som grundar sig på urgamla siffror men som även den framhåller privatiseringar. Trots detta påstår M-L-KD i sin insändare att jag far med osanning och är okunnig.

Faktum är att det är tvärtom. Mina debattartiklar får gärna faktacheckas för den som vill. Oppositionens tal om valfrihet betyder bara privatisering. Inget annat. Nyckeln till hög kvalité i äldreomsorgen är istället medarbetarna. Här är Kalmars arbete de senaste åren helt unikt i Sverige.

  • Alla som vill får jobba heltid
  • Vi har slopat delade turer
  • Vi är har lägst andel timanställda i hela Sverige
  • Hög utbildningsnivå med cirka 95 procent undersköterskor

Jag är övertygad om att Kalmarborna inte vill ha eller kommer att rösta för en utförsäljning av äldreomsorgen. Speciellt inte minst efter en pandemi som helt klart visar behovet av hög kvalité, välutbildad personal och ordning och reda. Och det är vad de får med vår budget. En äldreomsorg som alltid arbetar för att vara i nationell framkant – för de äldres skull!

Michael Ländin, Ordförande Omsorgsnämnden Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.