GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Kalmar går i Malmö eller Södertäljes fotspår”

Slutreplik i debatt rörande bostadsbyggande i Kalmar, tidigare inlägg 20 och 23 januari.
”Det blev en typisk Johan Persson replik. Han bemöter inte min problembeskrivning.”
Debatt • Publicerad 29 januari 2021 • Uppdaterad 29 januari 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Thoralf Alfsson: ”Det tragiska är att Johan Persson inte ser längre än till kommungränsen.”
Thoralf Alfsson: ”Det tragiska är att Johan Persson inte ser längre än till kommungränsen.”
Foto: Karin Asmundsson

Istället fick vi ett nytt prov på hans ego då han räknar upp hur ”duktig” han varit och vad han åstadkommit, kryddat med ett och annat falskt påstående som att jag skulle röstat nej till Linnéuniversitet i Kalmar. Jag röstade JA till ett Linnéuniversitet vid Brofästet.

Inte med ett enda ord berörde han att befolkningsökningen under hans tid som kommunalråd består av närmare 80 procent med utländsk bakgrund eller närmare 90 procent, om även födda med en utländsk och en inrikes förälder räknas med i statistiken. Johan Persson kallar det för Kalmars positiva utveckling! Jag delar inte den uppfattningen och han har rätt i att jag stör mig på den, då den medför segregation och att Kalmar går i Malmö eller Södertäljes fotspår, där Socialdemokraterna styrt kommunerna under decennier genom att säkra makten med stor invandring.

I repliken berör han inte heller den bostadsbubbla som byggts upp. En koll hos bostadsförmedlare och fastighetsmäklare visar vart det är på väg. Idag kan man få grattis hyra under tre månader om man skriver ett hyreskontrakt. Det visar att utbudet redan idag är större än efterfrågan men det gynnar förstås invånarna, i varje fall de med pengar och bra inkomster. Men som en expert på Boverket uttryckte det. ”Ska man ha statligt investeringsstöd, som Kalmar brukar söka, så handlar det om lägenheter som endast uppfyller byggreglernas minimikrav. Jag tror inte att kapitalstarka hushåll kommer att vilja bosätta sig här.”

Johan Persson menar att hyrorna är rimliga i de nya områdena. Det får stå för honom. Jag har dock fått uppfattningen att många inte har råd med hyran i dessa områden, utan att många äldre tvingas idag bo kvar i områden som de upplever blivit väldigt otrygga på grund av befolkningsutvecklingen och segregationen.

Jag varnade mycket riktigt för invandringskostnaderna 2015. Idag är nästan alla partier överens om att begränsa invandringen kraftigt på grund av den totalt misslyckade integrationen, till och med Socialdemokraterna. Uppenbarligen delar inte Johan Persson sitt partis uppfattning. Det tragiska är att Johan Persson inte ser längre än till kommungränsen. Bara Kalmar kommuns ekonomi går plus, om sedan regionerna och staten går med stora underskott tycks vara helt ointressant för kommunalrådet.

Att Kalmar kommun klarade sin ekonomi 2015-2019 beror på enorma ersättningar, bidrag och åtgärder från staten på cirka 1 100 000 000 kronor eller cirka 1,1 miljarder kronor för enbart Kalmar kommun under dessa år. Det handlar om ersättningar från Migrationsverket på närmare 750 miljoner kronor men även de så kallade välfärdsmiljarderna, Etableringsersättningar och ”låtsasjobb” som extra tjänster, moderna beredskapsjobb genom Arbetsförmedlingen, för att rädda kommunernas ekonomi och att inte kommunens försörjningsstöd skulle raka i höjden.

Utan dessa statliga stöd hade skattehöjningar varit enda räddningen för Johan Persson och Kalmar kommun.

Thoralf Alfsson, ledamot kommunfullmäktige Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer