GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag värnar vår miljö i Kalmar”

Slutreplik i debatt om klimatnödläge, tidigare inlägg publicerade 4 och 10 november.
"Det är endast ett fåtal vänsterstyrda kommuner som utlyst klimatnödläge.”
"Det är endast ett fåtal vänsterstyrda kommuner som utlyst klimatnödläge.”
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Min lite ironiska debattartikel om vilka åtgärder som majoriteten borde vidta efter att man i kommunfullmäktige beslutat att det råder klimatnödläge väckte känslor hos majoritetspartierna. De verkar vara så förblindade av klimathypotesen att socialdemokraten Anna Thore i talarstolen uttryckte ”vi lyssnar inte när Thoralf pratar sagor för oss”.

Det jag talade om var statistik för Kalmar med obetydliga förändringar i medeltemperatur, nederbörd och sjunkande havsnivåer men dessa fakta vägrade man att lyssna till. Jag värnar vår miljö i Kalmar och har ett flertal gånger tagit strid för bevarandet av grönområden som majoriteten istället har skövlat för att bygga betongkolosser men då har Anna Thore varit helt tyst.

Det är endast ett fåtal vänsterstyrda kommuner som utlyst klimatnödläge. En majoritet av de kommuner som hanterat liknande medborgarförslag har varit förnuftiga och röstat nej till förslaget. Bland annat Oskarshamn, Växjö, Solna, Sigtuna, Mora, Mariestad, Göteborg och Tomelilla, sedan deras utredande tjänstemän kommit fram till att nödlägesbegreppet är problematiskt.

Det majoritetspartierna inte förstår i sina anklagelser är att det är skillnad på vetenskap och IPCC. Jag tror på riktig vetenskap och lyssnar på alla olika teorier men majoritetspartierna lyssnar enbart på IPCC, som är en politisk tillsatt organisation med uppgift att påvisa att klimatförändringarna beror på mänskliga aktiviteter.

Målet för IPCC är redan satt och det kallar jag inte för vetenskap. Det är också anledningen till att många forskare lämnat IPCC. För bara några decennier sedan var den ”alarmistiska vetenskap” överens om att vi var på väg in i en ny istid efter att den globala medeltemperaturen sakta sjunkit under åren 1940-1975.

Klimatförändringar har alltid funnits och kommer alltid att finnas och de beror till absolut övervägande delen på faktorer som människan inte kan styra över, framförallt solens påverkan på vår planet. Jag är dock betydligt mer oroad för ett kallare klimat med betydligt lägre nivåer av livets gas, koldioxid. Då skulle vi verkligen få ett riktigt klimatnödläge.

Thoralf Alfsson, ledamot kommunfullmäktige

Läs mer