Annons

”Jag uppmanar alla politiker i Kalmar att använda en bättre ton i debatten”

”Jag flyttade till Kalmar år 1970. Då en vacker men slumrande stad. I dag en kommun som sjuder av utveckling och framtidstro. ”De gaur inte” har bytts mot ”Kalmar Framåt”.”
Debatt • Publicerad 3 mars 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Huset som inte kommer att finnas var uppfunnet och angreps. Huset skulle bereda vägen till makten. För den som vill underblåsa stämningar och nita en motståndare var det ett skolboksexempel.”
"Huset som inte kommer att finnas var uppfunnet och angreps. Huset skulle bereda vägen till makten. För den som vill underblåsa stämningar och nita en motståndare var det ett skolboksexempel.”Foto: Tengbom

Jag flyttade till Kalmar år 1970. Då en vacker men slumrande stad. I dag en kommun som sjuder av utveckling och framtidstro. ”De gaur inte” har bytts mot ”Kalmar Framåt”.

Min gamle rektor på dåvarande högskolan, Dan Isacsson, startade under 1970-talet tillsammans med professor KG Jan Gustafsson resan mot universitetsstaden Kalmar. De var framsynta!

Annons

Under drygt 50 år har jag sett kommunledningar av olika färg komma och gå. Mycket har åstadkommits genom samarbete. De gånger man inte varit överens har man kunnat utdela ett och annat tjuvnyp. Men tonläget har varit anständigt.

Sakligt sett är det svårt att kritisera de resultat som dagens kommunledning åstadkommit. Med på ekonomin slipper vi besparingar i välfärden och kan stärka skolan och äldreomsorgen. Med rekord i bostadsbyggande kan människor få tag i en bostad.Med en stark befolkningsökning växer vår gemensamma skattekaka.

Mats Nyblom (S), ledamot av kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden.
Mats Nyblom (S), ledamot av kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden.Foto: Anders Johansson
”Det finns de som försöker flytta strålkastarljuset bort från det positiva. Debatten om Kalmarhems framtida byggrätt i Oxhagen har rullat under en dryg månad. Jag var med och beslutade om detaljplanen i samhällsbyggnadsnämnden i december förra året. Beslutet var enigt.”
Mats Nyblom (S), ledamot av kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden.

Med etableringar i form av nytt universitet, ny anstalt, nytt häkte, nytt hotell i hamnen, Nordic Nest´s utbyggnad och andra privata och offentliga investeringar skapas nya jobb.

Det finns de som försöker flytta strålkastarljuset bort från det positiva. Debatten om Kalmarhems framtida byggrätt i Oxhagen har rullat under en dryg månad. Jag var med och beslutade om detaljplanen i samhällsbyggnadsnämnden i december förra året. Beslutet var enigt.

Det som föranledde den borgerliga kovändningen var enligt min bedömning en maktpolitisk operation.

Med ett blött finger i luften såg man chansen att utmåla den sittande majoriteten som maktfullkomlig och okänslig. Kortsiktigt offrade man anseendet hos sina företrädare i nämnden för det högre målet att ”komma åt” de som regerar.

Man hamrade i tidningsartiklar in uttrycket ”mur” – trots att man visste att detaljplanen innehåller bestämmelser som gör att någon mur inte ska byggas. Men bilden av någonting stort sattes – trots det gång på gång klargjordes att ett framtida hus inte skulle se ut som de publicerade volymskisserna.

Huset som inte kommer att finnas var uppfunnet och angreps. Huset skulle bereda vägen till makten. För den som vill underblåsa stämningar och nita en motståndare var det ett skolboksexempel.

En som uppenbart påverkades var Miljöpartiets Max Troendle. I Barometern lät han framföra att det var osmakligt att använda fattiga människor som bullervall. Det var en retorik som inte höll sig inom anständighetens gräns. Även oppositionsledaren Hanne Lindqvist (M) var snabb att gilla inlägget på Barometerns Facebooksida.

I några insändare talades det om ”kinesiska muren”, ”miljonprogram” och ”Östtyskland”. Klassperspektiven svävade över vissa inlägg.

Annons

Drar man tillbaka detaljplanen på det sätt som de borgerliga nu kräver innebär det inte bara att Kalmarhems byggrätt på egen mark försvinner, utan också att problemen med dagvattnet består, samtidigt som en ny förskola, nya stadsradhus, ett stort antal bostadsrätter, en ny stadsgata och utvecklade grönytor skjuts på en osäker framtid.

Då får inte Oxhagen det lyft som stadsdelen förtjänar. Misstänkliggörandena började inte med debatten om Oxhagen. Tidigare har det, bland mycket annat, framförts grundlösa anklagelser om jäv och maktmissbruk kring beslut som fattats i samhällsbyggnadsnämnden. Någon med uppenbar politisk dagordning polisanmälde nämndens majoritet för tjänstefel.

Jag tilltror de borgerliga ett visst strategiskt tänkande. Jag tror de anser att dessa angrepp är deras chans att få regera.

Mitt budskap till dem är enkelt:

Vill ni ha makten – gör klart vad den ska användas till samt med vem ni tänker samarbeta med för att nå majoritet, istället för att försöka underblåsa opinioner om att andra skulle vara maktfullkomliga.

Men inget känns viktigare än detta: Hyfsa debatten!

Jag uppmanar alla politiker i Kalmar att använda en bättre ton i debatten. Pajkastning väcker inte förtroende och riskerar att skada förtroendet för politiken och oss politiker.

Med ett positivt och framtidsinriktat anslag hoppas och tror jag att Socialdemokraterna i Kalmar ber om människors förtroende i nästa val.

Endast det bästa ska vara gott nog åt Kalmar.

Det gäller även Oxhagen. Där har nu Kalmarhem alla chanser i världen att berätta vilka konkreta planer man har för att tillföra ett mervärde i området och skapa ett gott boende för sina hyresgäster.

Annons

Själv hoppas jag att i samhällsbyggnadsnämnden en dag få besluta om bygglov för en vacker, miljövänlig och på alla sätt funktionell byggnad.

Någon mur ska det, som sagt, inte byggas.

Mats Nyblom (S), ledamot av kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden.

Annons
Annons
Annons
Annons