GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Jag står till förfogande igen!”

Ett år till valet - nu kommer Johan Perssons besked.
”Inför varje mandatperiods slut startar en tankeverksamhet hos mig själv. Vill jag fortsätta? Har jag motivationen? Har jag kraften att leda mitt parti i ytterligare en valrörelse och under den kommande mandatperioden.”
Debatt • Publicerad 10 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Persson: ”Kalmar går först i alla lägen. Lojaliteten är alltid hos Kalmarborna. Det står över partipolitiken och partilojaliteten.”
Johan Persson: ”Kalmar går först i alla lägen. Lojaliteten är alltid hos Kalmarborna. Det står över partipolitiken och partilojaliteten.”
Foto: SUVAD MRKONJIC

Denna mentala process har jag ägnat mig åt under sommaren. Sannolikt är man själv sin största kritiker. Hur eller hur så har jag landat i att jag kanske har mer lust och kraft än på mycket länge och har därför meddelat mitt parti att jag står till deras förfogande.

Att vara kommunstyrelsens ordförande i Kalmar är för mig det finaste uppdrag man kan ha. Inte bara för att jag älskar denna kommun med sina fantastiska livsmiljöer utan också för att det är ett uppdrag som vilar på Kalmarbornas förtroende.

Det förtroendet har jag, mitt parti och majoriteten med Centern och Vänsterpartiet haft under de senaste åren och jag söker med glädje det förtroendet igen.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.
Foto: Mats Holmertz
”Hur eller hur så har jag landat i att jag kanske har mer lust och kraft än på mycket länge och har därför meddelat mitt parti att jag står till deras förfogande.”
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

Under de år som jag varit kommunstyrelsens ordförande har jag haft ett antal ledstjärnor. Dessa handlar om:

1. Kalmar går först i alla lägen. Lojaliteten är alltid hos Kalmarborna. Det står över partipolitiken och partilojaliteten.

2. Använd två öron och en mun. Lyssna mer än du pratar. Var aktiv i dialogen oavsett om den förs på sociala medier eller på gator och torg.

3. Omge dig med kvalificerade medarbetare som får stort förtroende och tillit inom ramen för den färdriktning som politiken beslutar om.

4. Släpp aldrig greppet om ekonomin. En kommun utan ordning och reda i ekonomin är en kommun som får lägga energin inåt istället för att fokusera framåt.

5. Sätt långsiktiga mål som verksamheten kan sträva efter. Det har vi gjort när det gäller skolan och äldreomsorgen. Efter ett antal år av hårt arbete är vi nu i Sverige-toppen när det gäller kvalité och nöjdhet. Så såg det inte ut för några år sedan.

6. Mät och följ upp, jämför med andra. Var din egen djävulens advokat eller din egen internrevisor. Inget är så bra att det inte kan bli lite bättre varje dag.

7. Kalmar kommun ägs av dess invånare. Att vara förtroendevald innebär att du är medborgarnas företrädare in i systemet, du är inte systemets företrädare mot medborgarna.

8. En kommun måste ledas av en majoritet. De kommuner som hankar sig fram med minoritetsstyren där man inte vet om en budget går igenom bli inåtvänd och tappar sakta men säkert mark. En ledare bör därför alltid söka ett styre som har majoritet.

Jag känner en väldigt stor glädje över att det överlag går bra för Kalmar. På många områden ligger vi i nationell framkant. Före sommaren utsåg Dagens Samhälle Kalmar till Årets Superkommun i den bredaste rankingen som finns med ett antal hundra olika kategorier.

Jag ska inte trötta ut er med fler utmärkelser som visar att Kalmar har en fin utveckling. Nu gäller det att hålla i och fortsätta. Den dag man bli självgod eller “fat and happy” börjar man tappa fart. Där ska inte Kalmar vara, i alla fall inte under min ledning.

Min absolut största drivkraft som förtroendevald är att lämna efter mig ett Kalmar som är bättre för de barn och ungdomar som idag växer upp. När jag själv växte upp här i regionen stod nedläggningarna som spön i backen, utbildningsutbudet vid dåvarande högskolan i Kalmar var inte direkt fylligt, framtidstron saknades och den kommunala ekonomin var minst sagt dålig.

Nu har vi ett helt annat läge. Ekonomin är välskött, näringslivet investerar för fullt och vi har precis invigt det nya Linnéuniversitetet. Det finns framtidstro! Vi har nu chansen att på riktigt bygga en kommun som faktiskt har bättre förutsättningar än tidigare. Vi har chansen att ge barn och ungdomar en valfrihet att själva avgöra om de ska stanna kvar här eller ej, de ska inte tvingas iväg på grund av bristande framtidsmöjligheter.

Jag ser framför mig att det generationsperspektivet i än högre utsträckning måste genomsyra politiken framåt. Inte minst när det gäller vår tids stora utmaning, klimatfrågan. Den måste på ett helt annat sätt genomsyra beslutsfattandet framåt och här ligger mycket i röret. Både när det gäller att hejda klimatförändringarna men också när det gäller klimatanpassning. Det är en omställning som kommer beröra oss alla och det är ett ansvar vi måste ta mot de barn och ungdomar som idag växer upp.

Det kommer kräva aktiva beslut men det kommer också kräva väldigt mycket resurser. Jag vill inte medverka till att både lämpa över klimatförändringar och en gigantisk ekonomisk utmaning till nästa generation. Vi som idag är yrkesverksamma måste helt enkelt ta ansvaret för det vi ställt till med och dra vårt strå till stacken.

Vid sidan av klimatförändringarna ser jag framför mig fem utmaningar.

1. Vi ska vara en av landets tryggaste residensstäder. Vi ska som kommun vara stenhårda mot kriminalitet men vi ska också vara beredda att satsa rejält på att förebygga kriminalitet, inte minst hos ungdomar.

2. Vi ska bevara och vara rädda om det gröna och vår unika kulturmiljö.

3. Vi ska ha en kommunal verksamhet som ligger i framkant när det gäller kvalité. Kalmars skattebetalare ska veta att man får hög kvalité för den skatt man betalar.

4. Hela Kalmar ska vara med i utvecklingen. Det ska inte vara stad mot land utan både och. Där ger jag mig aldrig.

5. Kalmar ska vara en attraktiv och spännande kommun för Kalmarborna, besökare och näringslivet.

Där har ni min agenda. Den och mycket mer kommer ni kunna ta del av i den valrörelse som vi nu har framför oss. Fram till valet om ett år kommer jag oförtrutet arbeta vidare. På valdagen är det upp till Kalmarborna att peka ut färdriktningen.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.