Annons

"Jag har lärt mig om att kvälja en dom”

Kriminalpolitik
”Undertecknad har idag lärt sig ett nytt uttryck: att “kvälja en dom”! Det betyder att man ifrågasätter en domstols utslag.”
Debatt • Publicerad 4 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Undertecknad har idag lärt sig ett nytt uttryck: att “kvälja en dom”! Det betyder att man ifrågasätter en domstols utslag.”
”Undertecknad har idag lärt sig ett nytt uttryck: att “kvälja en dom”! Det betyder att man ifrågasätter en domstols utslag.”Foto: Simon Karlsson

Detta var behäftat med böter från 1614 till 1947. Låt mig berätta en liten historia på detta ämne.

En ung man döms i februari 2022 till fängelse för misshandel, narkotikabrott och rattfylleri till åtta månaders fängelse. Fem månader senare börjar han återuppta förföljelsen av en tjej han haft ett förhållande med. Visst är det snällt att vi har straffrabatter? Efter 1 och en halv månad häktas han igen och åtalas för grov kvinnofridskränkning. Slag, sparkar, ofredanden och hot (övergrepp i rättssak?). I nio fall!

Annons

Denne pojk har ett digert straffregister sedan tidigare. Grovt vapenbrott, flera fall av misshandel och utpressning bland annat. Avtjänat sina straff och dömd till 10 års utvisning, som inte kunnat genomföras på grund av hemlandets krig.

Vad kommer denna lilla historia sluta i? Straffet för grov kvinnofridskränkning är från ett till sex års fängelse. Övergrepp i rättssak bestraffas med allt från böter till åtta års fängelse.

Min sympati går till tjejen. Hur länge kommer hon att känna sig säker? Sex månader? Ett år? Ser med nyfikenhet fram mot detta domslut. Ska vi gissa på åtta månader till, minus rabatten? Och naturligtvis 800 kronor till Brottsofferjouren! Jag kommer att kvälja denna dom om jag får rätt!

Kåre Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons