Annons

"Investera i hälsa – det är skattefritt”

Fysisk aktivitet
”Skatten på besparingar har seglat upp som en stor fråga efter att Socialdemokraterna föreslog höjd skatt på investeringssparkonton. Många människor undrar med rätta ifall det verkligen kan stämma att staten ska ta en större del av de pengar man har lagt undan för framtiden.”
Debatt • Publicerad 1 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Med andra ord: investeringssparkontot i all ära, men hälsokapitalet är värt väl så mycket uppmärksamhet.”
"Med andra ord: investeringssparkontot i all ära, men hälsokapitalet är värt väl så mycket uppmärksamhet.”Foto: Andres Kudacki

Investeringar är viktiga för oss människor. De ger frihet, trygghet och kontroll. De skapar möjligheter och hjälper oss att leva ett rikare liv. Detta verkar Socialdemokraterna helt ha missat.

Men även om sparande på investeringskonton är bra, får vi inte glömma att det finns fler sorters investeringar. En som jag skulle vilja slå ett särskilt slag för är att investera i hälsa. Hälsan är bland det mest värdefulla vi har – men ändå glöms den ibland bort, i alla fall när vi är friska. Om vi väljer att investera i hälsan kan vi med enkla åtgärder få den att förbättras och stärkas.

Annons

I Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för rörelse står det: ”Långvarigt stillasittande är en riskfaktor för ohälsa, och betydelsen av att begränsa det har blivit allt tydligare.” Detta kan ju låta väldigt kravfyllt. Många undrar nog om de verkligen kan nå upp till de 300 minuterna av rörelse per vecka som myndigheten rekommenderar för människor som inte rör sig mycket exempelvis i arbetet.

”Det positiva med investeringar i hälsa är att varenda insättning räknas. All rörelse är bra. Det behövs inget extremt eller speciellt. Det går bra med vardagsaktiviteter. Det sägs ofta att den bästa träningen är den som blir av. Och det stämmer!”
Madeleine Rosenqvist (KD), ordförande i Mönsterås Folkhälsoråd.

Men det positiva med investeringar i hälsa är att varenda insättning räknas. All rörelse är bra. Det behövs inget extremt eller speciellt. Det går bra med vardagsaktiviteter. Det sägs ofta att den bästa träningen är den som blir av. Och det stämmer! Det är bättre att vara lite fysiskt aktiv än att inte vara aktiv alls, som Folkhälsomyndigheten säger.

För samhället är goda levnadsvanor oerhört viktiga, i och med att de minskar risken för flera av de vanligaste sjukdomarna.

Men den största vinsten är för den enskilda människan. En studie bland yngre människor som gjordes på Karolinska institutet 2018 visade att så lite som 10 minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen minskar risken för hjärt–kärlsjukdom med 38 procent. Och dessutom mår man psykiskt bättre. Det är en avkastning som man bara kan drömma om på börsen.

Det finns så mycket i detta som är hoppingivande. Men kanske främst är hur enkla medel det handlar om. Det behövs inga särskilda produkter, metoder eller medlemskap. Det behövs inga krav eller prestationer. Det går utmärkt att börja med små mängder fysisk aktivitet för att med tiden öka på.

Jag tror att den ”träningshets” som många upplever idag faktiskt gör att man rör sig mindre. Kraven blir så höga att de känns orimliga för oss vanliga ofullkomliga människor. Man blir modlös istället för inspirerad. Det beklagar jag.

Folkhälsomyndigheten skriver i sina riktlinjer att alla invånare i Sverige bör ha tillgång till fysiska aktiviteter som är roliga och varierande. Aldrig är väl förutsättningarna för detta så goda som just nu under sommaren. Vi har så fantastiskt många möjligheter till rörelse – promenader, löpning, cykling, simning och mycket annat – som dessutom ger glädje, gemenskap och naturupplevelser. Alldeles gratis!

Det är aldrig för sent att börja investera i hälsan. En studie vid Umeå universitet förra året visade att även måttliga mängder av lågintensiv fysisk aktivitet bland äldre leder till tydligt minskad risk för stroke, hjärtinfarkt och förtida död. Med andra ord: investeringssparkontot i all ära, men hälsokapitalet är värt väl så mycket uppmärksamhet.

Madeleine Rosenqvist (KD), ordförande i Mönsterås Folkhälsoråd och vice ordförande i Beredningen för invånarfrågor i Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons