GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Investera för starkare välfärd och fler jobb i Oskarshamn”

Kommunpolitik i Oskarshamn
Sverige har inte haft full sysselsättning sedan början på 90-talet och tyvärr planerar den socialdemokratiskt ledda regeringen för fortsatt massarbetslöshet i sina prognoser. Finansministern säger ”jobben, jobben, jobben”, precis som om de magiska orden skulle lösa arbetsbristen.
Debatt • Publicerad 25 maj 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Fler jobb i välfärden räcker inte – även de privata jobben måste bli fler. Därför vill vi satsa på mindre industriföretags utveckling här i Oskarshamn kommun.”
"Fler jobb i välfärden räcker inte – även de privata jobben måste bli fler. Därför vill vi satsa på mindre industriföretags utveckling här i Oskarshamn kommun.”
Foto: Roger Carlsson

Men det som behövs är en politik för det. Det behövs stora offentliga investeringar för att ta itu med arbetslösheten på allvar.

I Vänsterpartiets nationella budgetalternativ föreslår vi en rad investeringar och åtgärder som ska sättas igång redan nu. Vår budget skulle ge fler jobb, bättre kvalitet i äldreomsorg och sjukvård och minska våra utsläpp genom kloka klimatinvesteringar i hela landet. Klimatkrisen är akut och kräver stora investeringar, men den ger också massor av jobb genom de investeringar som behöver göras i järnväg, kollektivtrafik, hyresrätter och annat. Det blir jobb både i det privata och det offentliga.

Pandemin har blottat strukturfelen i svensk ekonomi. År av nyliberal privatiseringspolitik har urholkat det gemensamma. Att regeringen tidigare ”sparat i ladorna” istället för att rusta samhället gick ut över vård- och omsorgspersonal och gjorde Sverige mer sårbart inför krisen. Det är dags att ta itu med det nu. Därför föreslår vi pengar till fler anställda och bättre arbetsvillkor i äldreomsorg och sjukvård.

Lena Granath, gruppledare Vänsterpartiet Oskarshamn.
Lena Granath, gruppledare Vänsterpartiet Oskarshamn.
Foto: Roger Carlsson
”Pandemin har blottat strukturfelen i svensk ekonomi. År av nyliberal privatiseringspolitik har urholkat det gemensamma. Att regeringen tidigare ”sparat i ladorna” istället för att rusta samhället gick ut över vård- och omsorgspersonal och gjorde Sverige mer sårbart inför krisen. Det är dags att ta itu med det nu.”
Lena Granath, gruppledare Vänsterpartiet Oskarshamn

I Oskarshamns kommun skulle det betyda tolv extra anställda i äldreomsorgen redan i år, sådant gör skillnad här. I sjukvården skulle det också bli fler. Till det har vi föreslagit en extra semestervecka åt vård- och omsorgspersonalen som slitit under pandemin. Dessutom vill göra en vi extra satsning på de barn som farit illa under pandemin, så att de får chansen att klara skolan och må bra. Totalt lägger vi mer än 9 miljarder i år på en förbättrad välfärd.

Men fler jobb i välfärden räcker inte – även de privata jobben måste bli fler. Därför vill vi satsa på mindre industriföretags utveckling här i Oskarshamn kommun. Vi föreslår ett statligt stöd så att de kan vidareförädla sina produkter och göra de investeringar som behövs i maskiner och utbildning. Vi satsar också på järnvägen, så att företag kan frakta sitt gods med mindre utsläpp, och på en omfattande fiberutbyggnad på landsbygden. Om handeln i mindre kommuner får stöd och möjlighet till utveckling kommer det gynna det lokala näringslivet och ge fler jobb.

Många flerbarnsfamiljer hade det redan tufft ekonomiskt och har fått det ännu svårare nu när många mist jobbet. Därför föreslår vi två extra utbetalningar av flerbarnstillägget. Även sjukpensionärer, långtidsarbetslösa och många pensionärer har det svårt ekonomiskt och därför föreslår vi en extra utbetalning på 1 000 kronor. Äntligen kan de unna sig en fika med vännerna eller köpa de där skorna barnen behöver. Det ger bättre ekonomi och indirekt också fler jobb i kaféet eller skobutiken. Framförallt behöver deras ekonomi dock förbättras långsiktigt, vilket vi också har förslag för. Det är sådant som människor behöver i krisen, inte huvudlösa förslag som regeringens planer på marknadshyror.

Låt oss ta itu med arbetslösheten på allvar och investera i fler jobb i både offentlig och privat sektor, i hela landet. Det behövs!

Lena Granath, gruppledare

Claes Zachrisson, ordförande

Vänsterpartiet Oskarshamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer