Annons

”Inget nytt under solen”

Kommunpolitik i Mörbylånga
”När majoritetens förslag till äldreomsorgsplan presenterades i Barometern januari så blev vi moderater förvånade.”
Debatt • Publicerad 7 februari 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi hade nog förväntat oss lite nya och banbrytande förslag från det nya styret!”Dagens M-debattörer är inte nöjda med Mörbylånga kommuns nya äldreomsorgsplan.
"Vi hade nog förväntat oss lite nya och banbrytande förslag från det nya styret!”Dagens M-debattörer är inte nöjda med Mörbylånga kommuns nya äldreomsorgsplan.Foto: Mats Holmertz

Inte många nyheter eller egna idéer presenterades av socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (s), trots att det utlovats just detta.

Det nämns även att oppositionen ska få lämna synpunkter på denna. För att vara helt ärlig så har vi ju redan gjort det, då många av förslagen beslutades och genomfördes föregående mandatperiod då vi moderater satt i majoritet.

Annons

Trygghetsboende i Södra Möckleby diskuterades redan för åtta år sedan i den då inrättade välfärdsberedningen. Under föregående mandatperiod avsattes pengar till att utreda frågan och kommundirektören fick då uppdraget.

Uppdraget var att presentera en lösning för trygghetsboende med koppling till Alungårdens dagverksamhet och Mörbylånga Bostads AB:s bostäder intill skulle utgöra själva boendet.

Vad det sen gäller undersköterskornas arbetsuppgifter så har den frågan diskuterats under hela föregående mandatperiod. Givetvis bör de endast arbeta med det de är utbildade för, det vill säga vård och omsorg. Förvaltningen hade uppdraget att hitta lösningar för bland annat matinköp. Januari 2019 infördes inköpsteam i vår kommun, vilket medfört att tid frigjorts till vård- och omsorgsarbetet för våra undersköterskor.

Gällande städarbetet så har brukarna möjlighet till att använda det förträffliga RUT-avdraget, vilket även många gör.

Att införa digitala lösningar är ingen nyhet då vi arbetat länge med frågan inom tidigare vård- och omsorgsutskottet. Under föregående mandatperiod påbörjades upphandlingen av Nattro, det vill säga kameraövervakning, hos våra brukare.

Slutligen gläds vi moderater åt att nuvarande majoritet ÄNTLIGEN lyfter fram frågan om valfrihet! Valfrihet inom omsorgen infördes 2013 då vi moderater satt i majoritet.

Vi hade nog förväntat oss lite nya och banbrytande förslag från det nya styret!

Eva Folkesdotter Paradis (M), vice ordförande i socialnämnden

Ingela Fredriksson (M), ledamot i socialnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons