Annons

”Ingen tjänar på chockhöjda hyror”

Hyror
Förra årets hyresförhandlingar var de tuffaste på många år. Nu närmar sig förhandlingarna om hyrorna för 2024 med stormsteg och ett första yrkande från Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg har redan kommit.
Debatt • Publicerad 26 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att komma med de högsta kraven på många år mitt i en ekonomisk kris, är inte bara oansvarigt gentemot hyresgästerna utan också gentemot hela samhället.”
”Att komma med de högsta kraven på många år mitt i en ekonomisk kris, är inte bara oansvarigt gentemot hyresgästerna utan också gentemot hela samhället.”Foto: Arkivbild

Med tolv procent vill de höja hyrorna. Det skulle inte bara vara den högsta hyreshöjningen på många år utan dessutom medan landet står mitt i en ekonomisk kris. Hyresgästföreningen hoppas att fastighetsägare i Kalmar län kommer med mer seriösa och rimliga krav.

Det var inte heller länge sen parterna, Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna, satte sig ner tillsammans för att effektivisera förhandlingarna genom den så kallade Trepartsöverenskommelsen. Nyligen träffades parterna igen för att diskutera överenskommelsen och alla var helt eniga om en viktig punkt, nämligen att en hyresförhandling sker lokalt och inte centralt.

Annons

En förhandlare i Stockholm kan till exempel inte känna till förutsättningarna för vare sig hyresgäster eller fastighetsägare i Kalmar, för att en förhandling ska bli korrekt måste den därför ske lokalt. Hyresgästföreningen hoppas därför att kraven från Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg inte ska gälla annat än lokalt på de orterna och att Fastighetsägarna i Kalmar län kommer med krav som är mer relevanta för våra lokala förhållanden.

Det är ingen hemlighet att många har fått det kämpigt ekonomiskt. När bara maten har blivit 20 procent dyrare sedan i januari är det självklart fler som får det svårt att få ihop vardagsekonomin. Många hyresgäster hade redan innan den ekonomiska krisen en tajt budget och levde på marginalen, de ökade kostnaderna har försvårat situationen ytterligare.

En hyreshöjning på tolv procent skulle till exempel innebära 720 kronor i månaden för en hyresgäst som har en hyra på 6 000 kronor. Det är mycket pengar för de flesta och en ohanterlig ökning för många. Frågan blir då om alla har råd att bo kvar i sina hem. En så hög höjning spär dessutom på inflationen, eftersom hyresgästernas köpkraft minskar.

Fram till nu har det ekonomiskt sett varit många goda år för fastighetsägarna. En del har använt de goda åren till att bygga upp sina bolag, renovera och sköta om sina fastigheter. Det gör att de nu kan klara en sämre ekonomi. Tyvärr är det inte alla som har valt att ta sitt ansvar.

I stället för att se till att renoveringar och investeringar har gjorts när det funnits pengar, har vissa fastighetsägare valt att ta ut enorma vinster. Nu när ekonomin är sämre, förväntar man sig att hyresgästerna ska stå för notan. Det är inte ok att de fastighetsägare som misskött sin ekonomi i goda tider, ska ta ut det över sina hyresgäster genom att chockhöja hyrorna.

Det kommer aldrig att vara ok att hyresgästerna ska stå för hela notan. Alla tjänar på balanserade och rimliga hyresnivåer, både fastighetsägare, hyresgäster och samhället i stort. Att komma med de högsta kraven på många år mitt i en ekonomisk kris, är inte bara oansvarigt gentemot hyresgästerna utan också gentemot hela samhället. En så hög hyreshöjning, med alla konsekvenser det onekligen får, har en enormt negativ effekt på hela samhällsekonomin.

Ingen tjänar på chockhöjda hyror och vi förutsätter att Fastighetsägarna i Kalmar län, precis som vi, vill ha rimliga och lokala förhandlingar.

Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost

Annons
Annons
Annons
Annons