Annons

”Ingen mer ytterskola i Högsby kommun”

Kommunpolitik i HögsbVad innebär det att lova något? Ett löfte handlar om att upprätta en relation, att förbinda sig att göra det man lovat. Ett löfte handlar om att bry sig mer om överenskommelsen än om sig själv.
Debatt • Publicerad 6 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Man ska avveckla flera ytterskolor och bussa elever till Fröviskolan i Högsby. Berga, Fagerhult och Fågelfors skolor ska läggas ner.”
”Man ska avveckla flera ytterskolor och bussa elever till Fröviskolan i Högsby. Berga, Fagerhult och Fågelfors skolor ska läggas ner.”Foto: Erika Wiman Snäll

Ett löfte med någon är ett tecken på att man bryr sig om varandra. Majoriteten ( S + C + V) tillsammans med skolchefen sade så sent som den 8:e augusti i möte mellan Folkinitativet och politiken, att man inte ska röra ytterskolorna och att de ska vara kvar i sin nuvarande form.

Nu, bara ett par veckor senare, har ett förslag lanserats i smyg där man ska avveckla flera ytterskolor och bussa elever till Fröviskolan i Högsby. Berga, Fagerhult och Fågelfors skolor ska läggas ner.

Annons

Återigen struntar man helt i de påverkade och berörda samhällena. Allt prat om barnens bästa som Mahmoud Al Mokdad (C) upprepar som ett mantra förefaller vara en lögn. Det klingar väldigt falskt.

I grunden handlar det om att ha ett etiskt förhållningssätt. Att göra det man säger och stå för sitt ord. Att som Jonas Erlandsson (S), Per Gröön (C) och Mahmoud Al Mokdad (C) tillsammans med skolchef Marie Lööf lägga rökridåer för att villa bort vårdnadshavare, samhällsföreningar och kommuninvånare för att slippa ta ansvar för det förslag man driver är falskt och oetiskt.

Det har en mer långtgående effekt och är skadligt för invånarnas förtroende för kommunpolitiken. Att bryta ett givet löfte är cyniskt och säger något om trovärdigheten för den som överger ett löfte. Trovärdighet och förtroende tar lång tid att bygga upp, men kan raseras på ett ögonblick.

Håll ert löfte och rör inte ytterskolorna!

Folkinitiativet ”Avveckla inte ytterskolor i Högsby kommun” genom:

Rasmus Evertsson

Annons
Annons
Annons
Annons