Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Infrastrukturplanering - i ett nytt perspektiv efter pandemin”

Infrastruktur
Samhället kommer att förändras framåt på grund av Covid19 och vi vet inte hur länge pandemier kommer att vara en begränsande del av våra liv.
"Därför krävs ett omtag nu när fler vill ha lokal närvaro och exempelvis kunna välja det lokala gymnasiet på andra sidan länsgränsen.”
"Därför krävs ett omtag nu när fler vill ha lokal närvaro och exempelvis kunna välja det lokala gymnasiet på andra sidan länsgränsen.”
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Allt fler människor väljer nu bort trängseln i storstad och väljer landsbygdsboende tack vare distansarbetets nya möjligheter. Infrastrukturen har aldrig varit viktigare att diskutera och att planera utifrån paradigmskiftet att anpassa planeringen utifrån pandemiers sannolikt ökande närvaro.

Det behöver det göras en omvärdering och en nystart av planeringen av höghastighetsbanor och dess kostnadseffektivitet och inverkan på den lokala infrastrukturen ute i regionerna. Digital infrastruktur med snabb hastighet i hela landet kan vara viktigare att prioritera än höghastighetsbanor. Därför krävs ett omtag nu när fler vill ha lokal närvaro och exempelvis kunna välja det lokala gymnasiet på andra sidan länsgränsen.

Landsbygdens buss och tågresor är troligen mycket viktigare i vardagen än höghastighetsbanor mellan tre storstäder i södra Sverige. Förändringar av planering av den totala infrastrukturen är också en viktig aspekt när förutsättningarna i samhället ändras och där digitala vägar är det femte transportslaget som också måste finansieras i hela landet. Minskat resande är en trolig konsekvens av att digitaliseringen ökar.

Sammanfattningsvis anser jag att planeringen för höghastighetståg omvärderas och utvärderas utifrån digitaliseringens möjligheter och hela landets behov av tågtrafik i en framtid med ökande närvaro av pandemier.

Ingela Nilsson Nachtweij (C)

Läs mer