"Inför ny blasfemlag”

Rikspolitik
”Det finns ingen anledning varför någon skall bränna en Bibel, en Thora eller en Koran. Det finns egentligen ingen anledning att bränna någon bok alls.”
Debatt • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är inte underligt att folk i andra länder vänder sig emot oss när händelser som koranbränningar pågår i landet.”
"Det är inte underligt att folk i andra länder vänder sig emot oss när händelser som koranbränningar pågår i landet.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bränna böcker är alltid ett dåligt tecken oavsett när och var det händer. Ändå pågår det, som nyligen i vårt land och i grannlandet Danmark.

Det fanns i vårt land före 1970 en blasfemlag som förbjöd sådana bränder. Jag tycker det är dags att återinföra en sådan lag. Om det är möjligt kunde den i så fall gärna också få innehålla förbudet att bränna en nationsflagga. Lika illa som att bränna en religiös bok! En förnedrande åtgärd!

Det är lika illa att ställa ut profeten Muhammed som en rondellhund! Det har inte skett i vårt land men skulle kunna hända under ökad fientlighet mot islam.

Det är inte underligt att folk i andra länder vänder sig emot oss när händelser som koranbränningar pågår i landet.

Samtidigt borde det ändå inte hända eftersom polisen har maktmedel att säga "nej tack". I senaste fallet i närheten av den turkiska ambassaden i Stockholm skulle Polisen mycket väl kunnat säga just "nej tack" då man ju hade annat att göra med alla skjutningar i staden. Det blev ju också så någon vecka senare än bränningen vid turkiska ambassaden att man sa just "nej tack" till ytterligare en koranbränning i närheten just beroende på att resurserna inte räckte till. På samma sätt skulle polisen mycket väl i samband med påsken 2022 kunnat sätta stopp för i alla fall de som kom efter den första bränningen och med de följder denna hade. Samtidigt säger polisen att man måste bevaka så att yttrandefriheten inte störs. Yttrandefrihet kan visas på andra sätt än att skapa kravaller.

Sådana här företeelser behövs aldrig och särskilt inte i nuläget med all övrig oro som finns i samhället. Här gäller det att skapa lugn och sätta stopp för sådant som bara ställer till oro. Polisen är till för att skydda samhället mot allt ont. Använd de maktmedel som finns genom att säga "nej tack" till alla kommande koranbränningar. Det finns alltid en anledning i sådana fall att säga just "nej tack!"

Rolf B Bertilson/Drag

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.