Annons

”Industrin i Kalmar län sjuder av liv”

Regionpolitik
”Rätt ofta hör vi hur industrin nämns i negativa sammanhang. Man talar om industrin när det handlar om utflyttning av produktion och att antalet jobb i industrin minskar.”
Debatt • Publicerad 29 januari 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden av att Kalmar län har ett näringsliv i kris är helt felaktig hävdar dagens S-debattörer. Företag som KLS-Ugglarps, Scania i Oskarshamn, Xylem i Emmaboda och Södra Cell i Mönsterås är exempel på företag som expanderar och växer.
Bilden av att Kalmar län har ett näringsliv i kris är helt felaktig hävdar dagens S-debattörer. Företag som KLS-Ugglarps, Scania i Oskarshamn, Xylem i Emmaboda och Södra Cell i Mönsterås är exempel på företag som expanderar och växer.Foto: Mikael Eklund

Vi köper inte den här dystra beskrivningen. Välståndet här i länet är faktiskt byggt på innovativa industriföretag som gång på gång har klarat av att förnya och ställa om produktion och produkter i takt med att marknaderna förändrats. Vi socialdemokrater ser en stor potential i industrin och är övertygade att industriföretagen har en viktig roll att spela även i framtidens Kalmar län.

Ta industrier som Scania i Oskarshamn, Xylem i Emmaboda, Södra Cell i Mönsterås, KLS Ugglarps i Kalmar, Åbro bryggeri i Vimmerby och Guldfågeln i Mörbylånga. Alla dessa företag är goda exempel på industrier som har stor betydelse och förmåga att expandera ytterligare. Länet har även under lång tid haft en rad små och medelstora industrier som varit framgångsrika, ofta underleverantörer till de större, men också helt nya industriföretag som är på väg att skapa nya produkter.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.Foto: Mats Holmertz
”Förnyelsen kan, om vi spelar våra kort rätt, leda till en återindustrialisering i Europa och här i länet.”
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande
Annons

Vi vill lyfta fram den spännande industriella förnyelse som nu sker i länet. Ett sådant gott exempel, som vi nyligen besökte, är Inzile i Västervik som bygger och hyr ut elarbetsfordon för exempelvis parker och distribution i städer. Ett annat är Sizes i Oskarshamn som tillverkar bostäder genom en effektiv industriell process. Den ökade efterfrågan innebär att företaget kommer fördubbla sin kapacitet vid produktionsanläggningen i Oskarshamn under 2020. Industrin i Kalmar län sjuder av liv!

Vi påstår att den industriella förnyelsen pågår med full kraft. Ibland har den kallats för ”den fjärde industriella revolutionen”, då industrin ligger i framkant och använder digitaliseringen och resurseffektiviseringen maximalt. Förnyelsen kan, om vi spelar våra kort rätt, leda till en återindustrialisering i Europa och här i länet. Allt oftare tas svensk produktion tillbaka från låglöneländer i Asien för att med ny teknik och närhet mellan utveckling och produktion åter bli globalt konkurrenskraftig.

Industriell förnyelse handlar idag mycket om något som kallas smart specialisering. De nordiska länderna uppfattas av omvärlden som vinnare i de innovationsprocesser som kan leda fram till smart specialisering. Sverige intar ofta en topprankad position.

Den socialdemokratiska ledda regeringen har tagit ett viktigt helhetsgrepp för att främja industrins utveckling. Nyindustrialiseringsstrategin Smart industri är tänkt att bidra till att stärka industrins konkurrenskraft och göra investeringar i svensk industri mer attraktiva. I Region Kalmar län arbetar vi sedan en tid med att utveckla en egen strategi för smart specialisering. Målet är att skapa mer samverkan och ge bättre förutsättningar för industrin att ta fram nya produkter, tjänster och affärsidéer.

För att stärka Sveriges och Kalmar läns innovationsklimat är det viktigt att stimulera behovsmotiverad forskning samt utveckla samarbetet mellan politik på olika nivåer, näringsliv, offentlig sektor, myndigheter, fackliga och andra intresseorganisationer, industriforskningsinstitut och utbildningsväsendet. Vi behöver också använda oss av regeringens strategiska samverkansprogram. Där pekas fem styrkeområden ut för att i samverkan kraftsamla kring innovationsinsatser. Det handlar om nya sätt att resa, bo, göra affärer, leva, kommunicera och tillvarata och bevara jordens resurser och ekosystem. Regeringen har även inrättat ett nationellt innovationsråd och höjt basanslagen till forskning. Allt detta lägger en god grund för vårt regionala arbete.

Vi socialdemokrater i Region Kalmar län vill att industrin även fortsättningsvis ska vara viktig för tillväxten. Vi har som mål att fler personer ska vara sysselsatta inom industrin. Vi vill därför fortsätta att stärka innovationsklimatet, öka konkurrenskraften, stärka samverkan, utveckla fler företagsinkubatorer och satsa på mer av forskning och högre utbildning. Tillsammans kan vi se till att industrin fortsätter att utvecklas, vilket stärker hela vårt samhälle med fler jobb och en bättre välfärd.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Peter Wretlund (S), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons