Annons

"Ignorans som grund för demonstrationsfrihet”

Yttrandefrihet
”Jag anser att Rasmus Paludan, genom koranbränningen den 21 januari 2023, är skyldig till hets mot folkgrupp, hatbrott samt olaga diskriminering. Med sin demonstration uttrycker han missaktning för en folkgrupps nationella ursprung och trosbekännelse vilket är hets mot folkgrupp enligt Brottsbalken.”
Debatt • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Att ge tillstånd för någon att häckla en viss religion och dess utövare är inte bara ett steg närmare en normaliserad intolerans och respektlöshet mot den fria människan.”
"Att ge tillstånd för någon att häckla en viss religion och dess utövare är inte bara ett steg närmare en normaliserad intolerans och respektlöshet mot den fria människan.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handlingen bryter mot FN:s allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna, artiklarna 2, 7 och 18, och kan därför ses som ett hatbrott. Det är även olaga diskriminering i form av trakasserier eftersom hans uppträdande kränker människors värdighet och har samband med någon av diskrimineringsgrunderna som beskrivs i Diskrimineringslagen.

I detta fall är religion diskrimineringsgrund, närmare bestämt islam. Koranen utgör grunden för islam och är därför en del av varje troendes identitet. I praktiken betyder det att varje troende muslim trakasseras när koranen bränns.

Annons

Att ge en demonstration som är strukturellt diskriminerande tillstånd att genomföras är motsägelsefullt i förhållande till de reglerande lagar om mötes- och demonstrationsfrihet som polisen grundar beslutet på. Regeringsformen ger polisen möjlighet att begränsa demonstrationsfriheten och neka sammankomst som understödjer förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung eller annat liknande förhållande, vilket ju Paludans demonstration gjorde.

”Yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet är grundförutsättningar för ett fungerande demokratiskt samhälle men det är även religionsfrihet och rätten till trygghet och skydd mot trakasserier, diskriminering, rasism och hets mot folkgrupp. Balansgången mellan dessa är viktig för att upprätthålla en rättvis och solidarisk samhällsstruktur.”
Eva Nilsson, Fagerhult.

Svenskarna ser sig som världens mest sekulariserade, det vill säga inte religiösa, men det innebär inte att resten av världen är det eller att påståendet ens stämmer. Denna uppfattning verkar också göra att det inom olika myndigheter och beslutsfattande organ saknas kunskap om att religion och trosuppfattning kan ha avgörande betydelse för struktur, utveckling och gemenskap i samhället.

För mig framstår denna utbredda ignorans som ett tecken på förnekelse av verkligheten samt en idioti som kommer av de styrandes kunskapsbrist. Deras världsbild verkar vara förvrängd och egocentrisk och har på senare tid även kryddats av en rejäl mängd nationalism, vilket inte gör saken bättre.

Yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet är grundförutsättningar för ett fungerande demokratiskt samhälle men det är även religionsfrihet och rätten till trygghet och skydd mot trakasserier, diskriminering, rasism och hets mot folkgrupp. Balansgången mellan dessa är viktig för att upprätthålla en rättvis och solidarisk samhällsstruktur. De som beslutar om tillstånd för demonstrationer och politiska aktioner bör ha stor kunskap om samhällets komplexitet, mångfaldens olika uttrycksformer och vilka strategier som underlättar för att olika kulturer och grupper ska fungera tillsammans.

Att inte inse betydelsen av begreppet religion, och därför tro att det är något som kan fjärmas från samhällsutvecklingen, bara för att vi anser oss vara sekulariserade, leder inte till den förståelse och respekt för varandra som är en förutsättning för alla samhällsfunktioner samt för gränsöverskridande diplomati, både nationell och global. Att ge tillstånd för någon att häckla en viss religion och dess utövare är inte bara ett steg närmare en normaliserad intolerans och respektlöshet mot den fria människan och mångfaldens möjligheter, under nuvarande omständigheter är det också ett enormt kliv mot ett erkännande av högerextremism.

Eva Nilsson, Fagerhult

Annons
Annons
Annons
Annons