GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hyresgästerna är inte kommunens bankomater

Mönsterås står inför utmaningen att finansiera den kommunala välfärden.
Debatt • Publicerad 16 december 2019 • Uppdaterad 18 december 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mönsterås Bostäder
Mönsterås BostäderFoto: Tomas Konigsson

Det behövs säkert ett mått av kreativitet för att få ihop ekonomin. Men att tänka utanför ramarna innebär risker, särskilt när nya idéer inte utgått från gällande lagstiftning eller demokratiska grundprinciper.

Kommunen beslutade i juni att dubblera borgensavgiften för Mönsterås Bostäder. Det blir hyresgästerna som drabbas, eftersom bolaget i sin tur måste höja hyrorna för att få sin ekonomi att gå ihop. Ut-över årets hyreshöjningar blir det närmare en miljon extra som hyresgästerna får betala om inte kommunfullmäktige river upp beslutet den 16 december.

Vi frågar oss om politikerna utgått från lagen. Enligt Allbolagen ska borgensavsgiften tas ut för att det kommunala bostadsbolaget inte ska få några konkurrensfördelar för att kommunen gått i borgen för bolagets lån. Eventuella konkurrensfördelar ska alltså räknas ut först. Därefter kan borgensavgiften fastställas som en kompensatorisk åtgärd.

Mönsterås kommun har dock inte räknat ut om det finns några konkurrensfördelar innan de tagit sitt beslut. I Barometern den 3 november kan man läsa att kommunchefen istället motiverar höjningen med att kommunen behöver intäkterna. Trots att syftet med avgiften alltså – enligt lag – är att uppnå konkurrensneutralitet, så finns det inte några beräkningar om konkurrensfördelar förrän fem månader efter beslutet, då protesterna från hyresgästerna blivit svåra att hantera. Givetvis landar rapporten - som kommunen till slut beställde - i de siffror som kommunen önskat, men beräkningarna kan ifrågasättas.

Kommunchefen Fredrik Johansson anger exempelvis – i ovannämnda intervju – att borgensavgiften kan höjas för att Kommuninvests lånevillkor förändrats och för att andra kommuner har högre avgifter. Ändå finns inget av detta med i den nya uträkningen. Istället tittar man på obligationer på den amerikanska fastighetsmarknaden för att hitta något att jämföra med. Något som har väldigt lite med bostadsmarknaden i Mönsterås att göra. Att göra sådana jämförelser är inte heller något som kommunernas egna organisation SKR rekommenderar. De förordar en modell där man utgår från svenska förhållanden och jämför bostadsbolagens räntor med och utan kommunal borgen. I rapporten som Mönsterås kommun beställt görs inte detta.

Sammanfattningsvis finns god anledning att misstänka att rapporten är en efterhandskonstruktion och att kommunen inte avsett att åtgärda någon snedvriden konkurrens. Det verkar troligare att det handlat om att gräva fram pengar till den kommunala budgeten på bekostnad av en grupp hyresgäster. Hyresgästföreningen vill därför uppmana våra politiker att reflektera över hur de ställer sig till sitt demokratiska uppdrag att behandla alla kommuninvånare lika.

Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost

Inge Hultberg, ordförande Hyresgästföreningen Mönsterås

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.