GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Hotet mot vargen”

Vargjakt
”Varg har funnits i Skandinavien sedan istiden. Vi människor har länge sett den som både konkurrent om föda och vilt och som ett allmänt hot. Således skulle vargen utrotas. Först under 1900-talet ändrades synsättet. ”
Debatt • Publicerad 7 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Numer anses officiellt vargen ha en plats i den svenska biologiska mångfalden. Dessutom vet man idag att vargen bidrar till att vi har en ”frisk” älgstam.”
"Numer anses officiellt vargen ha en plats i den svenska biologiska mångfalden. Dessutom vet man idag att vargen bidrar till att vi har en ”frisk” älgstam.”Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Numer anses officiellt vargen ha en plats i den svenska biologiska mångfalden. Dessutom vet man idag att vargen bidrar till att vi har en ”frisk” älgstam. Detta genom att den framför allt jagar svaga och sjuka djur.

EU har tagit fram ett art- och habitatdirektiv med det övergripande målet att ”bidra till att säkerställa den biologiska mångfalden genom bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter i medlemsstaternas europeiska territorium som omfattas av fördraget”. Här poängteras, att när direktiven tolkas och artskydd ska genomföras, ska den så kallade ”försiktighetsprincipen” tillämpas. Medlemsstaterna ska ha en ”art för artstrategi”, som tar hänsyn till de förhållanden som gäller för varje enskild art.

”Svensk vargstam bedöms nu bestå av maximalt 460 individer. Forskarna har över tid kommit fram till och är numer eniga om behovet av minst 300 - 500 individer för att behålla en livskraftig population. Behovet kan till och med vara dubbelt så högt. Den lägre siffran kräver dessutom att vargar kontinuerligt invandrar österifrån, för att motverka inavel.”
Anders Nylander, miljö- och klimatarbetare.

Svensk vargstam bedöms nu bestå av maximalt 460 individer. Forskarna har över tid kommit fram till och är numer eniga om behovet av minst 300 - 500 individer för att behålla en livskraftig population. Behovet kan till och med vara dubbelt så högt. Den lägre siffran kräver dessutom att vargar kontinuerligt invandrar österifrån, för att motverka inavel. Detta är särskilt viktigt, eftersom nuvarande population har endast ett par tre ursprungsindivider som stamfäder. Tyvärr sker idag i princip ingen invandring. Så uppvisar nuvarande vargstam också tecken på inavel.

Detta innebär att tidigare uppskattningar om hur många vargar som kunde skjutas inte längre gäller. Att utifrån all denna vetskap fatta beslut om att 75 vargar nu ska skjutas är rena vansinnet. Detta beslut möter också allvarlig negativ kritik från EU och solkar Sveriges rykte som land som arbetar för att säkerställa en biologisk mångfald.

Svenska Jägareförbundet driver hårt åsikten att ännu större andel av vargstammen ska skjutas bort. Man har också lyckats engagera högt stående riksdagsrepresentant(er), att driva denna sak, utan att ta hänsyn till vetenskapliga fakta eller EU:s direktiv. Officiella skälet är att vargen dödar får, älgkalvar och jägarnas hundar. Att djurägare får bidrag till vargstängsel och kan få hjälp att stängsla är oväsentligt. Samtidigt ses tillgången av varg i andra länder med avsevärt fler vargar per capita inte som något större problem.

Idag skjuts under älgjakten 65- till 75 000 älgar av en beräknad population om ca 300- till 400 000. Livligt påhejade av skogsägare, som menar att älgen betar och förstör mängder av skog, har avskjutningen av älg stadigt ökat. Senare tid har detta medfört att älgpopulationen nu hela tiden minskar. Dessutom blir älgarna mindre och klenare, då jägare helst vill skjuta ”fina” exemplar. I stället för att inse verkligheten skyller man på vargen.

Dessutom skjuter klåfingriga jägare själva cirka 10 gånger fler hundar, än vad vargen dödar. För att inte tala om de hundrafalt fler hundar som årligen omkommer i trafiken.

Att en opinionsbildande intresseförening är totalt ointresserad av EU-direktiv och propagerar för friheten att få jaga som man vill, är en sak. Även om det är hyckleri att inte rent ut säga att man vill utrota vargen. Men att ledande politiker, som bekänner sig till målsättningen i Agenda 2030, om att värna om den biologiska mångfalden, fullständigt negligerar fakta och därmed sitt uppdrag, är mycket oroande. Det kallar jag för att missköta sitt ämbete.

Anders Nylander, miljö- och klimatarbetare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.