Annons

"Hotell framför Kalmar slott – vi vågar säga nej”

Kommunpolitik i Kalmar
Kalmar kommunfullmäktige ska inom kort fatta beslut om byggnation på stadens viktigaste centrala område. Kalmar läns museum menar att ett hotellbygge på den här platsen skulle innebära allvarlig skada på en av stadens viktigaste och känsligaste kulturmiljöer.
Debatt • Publicerad 18 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"När man säger nej till en förändring får man ofta höra att man är motståndare till utveckling. Klokt hanterat är bevarande en strategi för utveckling.”
"När man säger nej till en förändring får man ofta höra att man är motståndare till utveckling. Klokt hanterat är bevarande en strategi för utveckling.”Foto: Anders Johansson

Förändringen kan jämföras med tidigare planer som vi idag är glada för aldrig genomfördes. Som när man ville gå fram med Ängöledens förlängning tvärs igenom Kvarnholmen och bl a riva Ångkvarnen. Eller när man ville riva Kullzénska huset för att få plats med ett större Domushus. När man säger nej till en förändring får man ofta höra att man är motståndare till utveckling. Klokt hanterat är bevarande en strategi för utveckling. Det har Kalmar visat prov på många gånger.

De stora förändringarna som planeras på Södra Kvarnholmen och Barlastholmen är så viktiga att de kräver större eftertanke för att långsiktigt vara kloka beslut för en hållbar stadsutveckling. Kommunen ska i sin utveckling av staden ta ett stort ansvar för att både bevara och utveckla stadens kulturmiljöer.

Annons

De ska se till att kulturhistoriska värden tas tillvara i all utveckling av staden. Det är också så det är formulerat i den politik för gestaltad livsmiljö som kommunen är skyldiga att förhålla sig till. Det räcker inte att kommunen konstaterar att planerna inte påtagligt skadar kulturmiljön. Kalmar är värd mycket mer än så!

Varför säger vi nej till hotellet framför Kalmar slott? Genom att uppföra en hög och långsträckt byggnad mellan Kalmar slott och den bäst bevarade östra mursträckan runt Kvarnholmen bryts ett samband mellan staden och slottet som är lika gammalt som Kvarnholmen självt. Dessa viktiga siktlinjer är inte bara vackra vyer.

Tomrummet och den fria sikten är lika viktiga beståndsdelar i Kalmars försvarsverk som slottet, murarna och vallarna. Tillsammans bildar de en funktionell enhet som gör det möjligt att förstå den historiska berättelsen om 1600-talets befästningskonst och relationen mellan staden och slottet. Från östra vallen kommer vyn av slottet att blockeras och från bastionen Johannes Rex blir bara en mindre del av slottet synlig.

Vi menar att förlusten av siktlinjerna mellan slottet och Kvarnholmens befästningsverk försvårar läsbarheten i miljön på ett sådant sätt att det inte längre går att förstå en av de viktigaste delarna i kulturmiljön. Planerna innebär därför enligt länsmuseets bedömning en påtaglig skada på riksintresset. För Kalmarborna innebär det också en kraftigt förändrad vardagsmiljö där utblickarna mot slottet starkt kommer att förändras och minska.

Örjan Molander, Museichef

Liselotte Jumme, enhetschef, Bebyggelseenheten

Annons
Annons
Annons
Annons