GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Hornsö kan bli något alldeles enastående”

Replik, på debattinlägg om framtiden för Hornsö, publicerat 27 mars.”
Stefan Svenaeus, f.d. miljövårdsdirektör vid länsstyrelsen i Kalmar anser att Ekopark Hornsö bör omvandlas till nationalpark.”
Debatt • Publicerad 2 april 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det avgörande för framgång är inte en benämning utan vad man kan erbjuda, nämligen Södra Sveriges Finaste Vildmarksområde.”
”Det avgörande för framgång är inte en benämning utan vad man kan erbjuda, nämligen Södra Sveriges Finaste Vildmarksområde.”Foto: Anders Johansson

Om jag inte visste att det är en f.d. chefstjänsteman som tar till orda skulle jag ha trott att hans inlägg var av den gängse sort som förekommer på sociala medier. Ett tyckande utan bakgrundsfakta. Ett slarvigt utslungat påstående utan stöd av belägg. Ja, faktiskt värre än så eftersom hans påståenden sannolikt är ogrundade och innebär en otillständig anklagelse.

Vad har Svenaeus till exempel för belägg för påståenden om att ”riktlinjerna för naturvårdsanpassningen av skogsbruket är diffusa” och att detta ”ger ledningen för stora möjligheter att från tid till annan tumma på naturvårdens behov”? Vad, mera konkret, avses med detta? Har Sveaskog ”tummat på” naturvården och i så fall på vilket sätt? Eller är det något Svenaeus förutskickar ska ske i framtiden?

Skogsstyrelsens återkommande granskningar visar i själva verket att skötselplanerna följts till 98 procent under en följd av år. Menar Svenaeus att Skogsstyrelsen brister i oberoende och är en otillförlitlig granskare? Bör granskningen skötas av tyckare och bloggare på sociala medier? Detta ej sagt som ironi.

Dessutom förefaller den f.d. miljövårdsdirektören mer än lovligt lättsinnig i sin inställning till de ekonomiska realiteterna, som dessvärre tillhör verkligheten. Dagens kontraktsbundna skogsbruk/naturvård i ekoparken framstår som en god långsiktig strategi. Två sidor av samma mynt. Ekonomi och naturvård. Här är det fråga om ett skogsområde på en kvadratmil. Den ”prioriterade tilldelningen av skötselmedel” Svenaeus talar om skulle snabbt riskera att förvandla ekoparkens syfte till en torso.

Under femton år och tusen resor till Ekopark Hornsö har jag aldrig haft nöjet att möta vare sig Svenaeus eller någon annan som debatterat denna fråga. Den kritik, som riktats mot Sveaskogs ekoparker är enligt min mening både djupt orättvis och okunnig. Med egna ögon har jag kunnat följa det restaureringsarbete som pågår. Om detta får den tid som behövs kommer framtidens skog att bli något alldeles enastående.

Alla, även Stefan Svenaeus, är ense om att ekoturism behövs i Ekopark Hornsö. Det avgörande för framgång är inte en benämning utan vad man kan erbjuda, nämligen Södra Sveriges Finaste Vildmarksområde.

Där kunde med fördel diskussionen och marknadsföringen ta sin början.

Anders Johansson, författare, Kalmar.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.