Högre löner löser krisen

"Tyvärr finns det inga enkla lösningar på vårdens problem. Det kommer att kosta pengar och det kommer att ta tid att åtgärda bristerna."
Debatt • Publicerad 17 juni 2013
Vad händer med vården i sommar? Kan patientsäkerheten på länssjukhuset garanteras när vårdsalar stängs och operationer skjuts på framtiden på grund av personalbrist.
Vad händer med vården i sommar? Kan patientsäkerheten på länssjukhuset garanteras när vårdsalar stängs och operationer skjuts på framtiden på grund av personalbrist.Foto: Anders Johansson

Kris, personalbrist, platsbrist, oro, säkerhetsrisk, ilska, stress. Det är några av de vanligaste orden om vården på tidningssidor och löpsedlar just nu. Och då har sommarsemestrarna inte ens börjat. Tyvärr finns det inga enkla lösningar på vårdens problem. Det kommer att kosta pengar och det kommer att ta tid att åtgärda bristerna. Men som vi i Vårdförbundet ser det har vi inget val.

Alla lokala avdelningar som svarat på Vårdförbundets undersökning om sommarsituationen upplever att bristen på vikarier under semesterperioden hotar patientsäkerheten. Det är en allvarlig brist på sjuksköterskor inom den offentligt producerade vården. Även för barnmorskor, specialistsjuksköterskor och röntgensjuksköterskor ser situationen ytterst bekymmersam ut. Förutsättningarna är om möjligt ännu sämre inför den här sommaren än i fjol. Så inleder vi sommaren 2013. Och det kan bli värre.

I de flesta regioner (över 80 procent) planerar man också att stänga enheter på grund av brist på vikarier. Förra året var det "bara" 50 procent av de lokala avdelningarna som uppgav det som en åtgärd.

"Det är ingen fara för patientsäkerheten", hävdar ansvariga politiker. Men självklart är vården mindre säker när erfaren och kompetent personal inte ersätts. Patienter blir lidande när trycket inom många verksamheter är så stort. Patienter drabbas när vårdplatser stängs och operationer skjuts upp. Dessutom drabbar den usla arbetsmiljön i högsta grad våra medlemmar.

Vårdgivare över hela landet har tre återkommande åtgärder för att försöka lösa situationen: minska antalet vårdplatser, öka övertidsarbetet och genom olika bonussystem påverka medarbetarna att välja andra tider på året för sin semester. Dessa åtgärder underlättar knappast nyrekrytering. Medlemmar i Vårdförbundet lockas inte av dålig arbetsmiljö och en allt tyngre arbetsbörda.

Vårdförbundet vill istället föreslå tre hållbara lösningar:

1. Rätt bemanning. Rätt kunskap ska finnas på rätt plats i rätt tid. Fler legitimerade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor ger en trygg och säker vård.

2. Bättre arbetsmiljö med tid för reflektion. Fyra veckors sammanhängande sommarsemester är en lagstadgad rättighet. Alla behöver vila och återhämtning. Tid för reflektion och ständigt förbättringsarbete måste planeras in. Annars finns inte förutsättningar för att utveckla och effektivisera vården med hjälp av vår professionella kunskap.

3. Bra lön. Ett bra löneläge och en god löneutveckling är en förutsättning för att rekrytera och behålla kompetent personal inom vården. Vi vill se en aktiv lokal lönebildning, där lönesättningen är integrerad i verksamhetsplaneringen. Våra medlemmar ska värderas utifrån sin kunskap och arbetsinsats. Det är arbetsgivarens ansvar att lönebildningen fungerar i enlighet med våra avtal. Istället för bonus: erbjud en god löneutveckling.

Våra Vårdcoacher det vill säga specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor sparar enligt politikerna miljarder åt landstingen låt våra medlemmar få del av pengarna i form av högre lön och högre ingångslön.

Ta tillvara våra medlemmars utvecklingsidéer, exempelvis mobil röntgen.

Vården har hamnat i en ond cirkel som måste brytas. Vi behöver rimliga villkor för att kunna bidra till att vården ska vara effektiv och säker. Det är den enda vägen framåt för Sveriges välfärd. Allt annat vore ett misslyckande.

Michelle Dobos Sandell , ordförande avdelning Kalmar län, Vårdförbundet

Sineva Riberio , förbundsordförande, Vårdförbundet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.