GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Högerbudgeten är ett dråpslag för bostadsbyggandet i Kalmar län”

Rikspolitik
”Efter många turer i riksdagen står det klart att landet fått en ny socialdemokratisk statsminister, som dock behöver regera på en högerbudget.”
Debatt • Publicerad 12 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Sveriges politiker, oavsett partitillhörighet, borde inse att investeringsstödet är helt avgörande för att bygga bort bostadsbristen.”
”Sveriges politiker, oavsett partitillhörighet, borde inse att investeringsstödet är helt avgörande för att bygga bort bostadsbristen.”Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Moderaterna, SD och KD gjorde inga stora förändringar i den tidigare regeringens föreslagna statsbudget, men de som gjordes är ett slag i magen både för byggbranschen och för vanligt folk i Kalmar län

Sverige har sedan 2017 haft ett statligt investeringsstöd för hyresrätter och studentbostäder. Stödet infördes för att ge fler möjlighet att bo i en lägenhet med rimlig hyra, och reformen har blivit helt avgörande för att hålla takten uppe i bostadsbyggandet.

I dagsläget har nästan 50 000 bostäder färdigställts eller börjat byggas med investeringsstöd, Här i Kalmar län rör det sig om 2 418 lägenheter till ett värde av drygt 853 miljoner.

Men i högerpartiernas (M, SD och KD) budget togs investeringsstödet bort helt, till förmån för ytterligare ett jobbskatteavdrag. Och som ett brev på posten kommer nu rapporter från hela Sverige att nedskärningen stoppar byggprojekt med just de bostäder vi behöver som mest. Har det inte redan hänt här i Kalmar län är det nog tyvärr enbart en tidsfråga.

Utan investeringsstödet kommer bostadsbyggandet att minska kraftigt i hela landet och våra kommuner har i många fall planerat utifrån att detta stöd finns. När det försvinner från en dag till en annan omkullkastas hela den ekonomiska kalkylen.

207 av landets 290 kommuner uppger att de har brist på bostäder enligt Boverket. Många av dem återfinns här i Kalmar län.

Då ska man komma ihåg att det har varit ännu värre. 2017, alltså året då investeringsstödet infördes, svarade 255 kommuner ja på samma fråga. En positiv utveckling som nu alltså riskerar vända åt fel håll.

Utan investeringsstödet blir en nyproducerad tvåa drygt 1000 kronor dyrare per månad. För en höginkomsttagare kan det låta som en småsumma. Men en tusenlapp är mycket pengar för en ung vuxen eller en ensamstående förälder. Drömmen om en egen bostad skjuts på framtiden och våra unga får det allt svårare att pröva sina vingar.

Och inte nog med det. Lappkastet i budgeten och det slopade investeringsstödet kan kosta Sverige 33,6 miljarder kronor i EU-pengar genom att Sverige riskerar att mista hela sitt omställningsstöd. Pengar från den återställningsfond EU inrättade i spåren av pandemin för att hjälpa medlemsländerna få fart på sin ekonomi och sitt klimatarbete.

Det här är inget annat än en skandal som äventyrar både bostadsbyggandet och byggbranschens framtid här i Kalmar län. Sveriges politiker, oavsett partitillhörighet, borde inse att investeringsstödet är helt avgörande för att bygga bort bostadsbristen.

Morgan Nyberg, ordförande Byggnads region Småland-Blekinge

Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.