Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Historiens trådar når oss”

Historia
Våren är ungdomens tid. Påsken pånyttfödelsens. Vad drömmer en 15-åring om? Dagboksförfattaren och judinnan Anne Frank fick aldrig uppleva sin framtid. Hon dog 15 år gammal, i nazisternas grepp i Bergen-Belsen 1945.
"Precis som påskens berättelse och budskap: Ondskan sker. Men ljuset vinner. Vik inte undan blicken.”
"Precis som påskens berättelse och budskap: Ondskan sker. Men ljuset vinner. Vik inte undan blicken.”
Foto: Peter Dejong
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter kriget fastslogs dagens datum, den 31 mars, av nederländska myndigheter som dödsdatum. Senare forskning har visat att hon dog i dödslägret redan i februari. Men oavsett datum kräver Anne Franks öde och ord vårt minne. Hon påminner om ungdomens klara blick. Den viker inte undan.

Hon skrev som det var.

Det är snart en livstid sedan men historiens trådar sträcker sig in i vår samtid. Dagens politik formas också av garn spunnen då. För att människors liv och gärning lämnar spår. Också här i Sverige.

"Laila Naraghi (S), riksdagsledamot Kalmar län.”
"Laila Naraghi (S), riksdagsledamot Kalmar län.”
Foto: Roger Carlsson

"Jag är övertygad om att bästa sättet att besegra rasismens framfart är att bedriva en rättvis ekonomisk och social politik för jämlikhet och frihet. Samtidigt måste vi förmå oss att erkänna rasismen och SD för de hot de utgör."

För också svenska nazister var delaktiga i andra världskriget och den förintelse som dödade Anne Frank och miljoner andra. Svenska nazister bedrev propaganda här hemma och de deltog i mördandet på kontinenten. En av dem var SS-soldaten Gustaf Ekström. Han tjänstgjorde bland annat vid SS-Hauptamt i Berlin. När nazisternas krigslycka vände flydde han hem till Sverige.

Här fortsatte han. Några decennier senare, 1988, medverkade han i grundandet av SD, där han senare blev revisor för partistyrelsen. Han ångrade aldrig sitt nazistiska engagemang. SD-ledaren Jimmie Åkesson gick med i partiet på 90-talet när det ännu var en öppet sammanlänkad del av den svenska nazistiska och rasistiska rörelsen.

Det är detta parti moderater, kristdemokrater och så kallade liberaler vill regera med. De säger sig vilja styra landet med SD där de tycker lika. Hitler satsade på utbyggnaden av Autobahn. Sådant tror jag Kristersson gillar, men det innebär väl inte att han skulle regera med Hitler? Skulle han kunna blunda för det andra? Så klart inte, men var går gränsen för moderaterna? Självklart massmördandet, men vad i övrigt

Gör tankeexperimentet: hur hade en reinkarnerad Hitler talat och agerat idag för att få så mycket makt som möjligt? Han hade fortsatt hetsa mot ”det främmande”, men med andra metoder och ord à la 2020-tal. Precis som SD gör. Han hade fortsatt misstänkliggöra demokratins institutioner och helt velat omdana dem. Precis som SD föreslår. Jag önskar Kristersson såg.

Historiens trådar sträcker sig in i privatlivet. Morfar var jude och lyckades som tonåring lämna det nazistiska Österrike på 30-talet. Anna-Lena Peterson på svenska Israelsmissionen var den som hjälpte honom. Min mamma bär hennes namn. Jag är övertygad om att bästa sättet att besegra rasismens framfart är att bedriva en rättvis ekonomisk och social politik för jämlikhet och frihet. Samtidigt måste vi förmå oss att erkänna rasismen och SD för de hot de utgör.

Jag skulle vilja fortsätta tro att svensk borgerlighet ska hålla stången mot svensk rasism. Men det kan jag inte när de nu gör gemensam sak. Det både skrämmer och motiverar. Precis som påskens berättelse och budskap: Ondskan sker. Men ljuset vinner. Vik inte undan blicken.

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot Kalmar län.

Läs mer