Annons

”Helt fel att höja taxorna i kollektivtrafiken”

Slutreplik i debatt om kollektivtrafik i Kalmar län, tidigare inlägg 2 och 8 januari.
”Självklart reagerar vi i Vänsterpartiet när Anders Andersson och Kristdemokraterna i Region Kalmar län föreslår att höja kollektivtrafiktaxorna i högtrafik”
Debatt • Publicerad 14 januari 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Därför anser Vänsterpartiet att självfinansieringsmålet om 50 procent måste sänkas, då det tvingar regionen till biljetthöjningar och nedläggningar av busslinjer där få åker.”Foto: Roger Carlsson

För vilka är det som reser mest i högtrafik i vår region? Både statistik och redovisningar visar att det främst är barn och ungdomar som reser till och från sina skolor, förvärvsarbetare som pendlar till jobbet och att det är flest kvinnor.

Istället för att göra trafiken dyrare för de som reser mest som KD föreslår, vill vi i Vänsterpartiet möjliggöra för fler att resa kollektivt. Vi vill att det görs via skattesedeln. Kollektivtrafiken ska bekostas av samhället och inte individen. Därför driver Vänsterpartiet frågan nationellt att kollektivtrafiken skall vara avgiftsfri. Därför driver Vänsterpartiet regionalt och kommunalt att barn, ungdomar och pensionärer skall resa fritt.

Annons

Därför anser Vänsterpartiet att självfinansieringsmålet om 50 procent måste sänkas, då det tvingar regionen till biljetthöjningar och nedläggningar av busslinjer där få åker.

Förra mandatperioden drev Vänsterpartiet i samarbetat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet igenom införandet av Seniorkortet, som innebar en ekonomisk och rörlig frihet för pensionärer och de med sjukersättning att resa fritt i lågtrafik för 100 kronor i månaden. Bättre med både fler resenärer, ökad rörlighet, och för miljön.Vi driver nu frågan både regionalt och kommunalt om Sommarkort för barn och ungdomar och införandet av Ungdomskort, en variant av Seniorkortet fast för barn och unga.

Jag kan hålla med om att kollektivtrafiken har stora utmaningar. Men att vältra över kostnaderna på dem som reser mest är fel utväg. Få fler att resa. Gör trafiken mer tillgänglig. För alla de som bor på landsbygden, för dem som vill resa med cykel och för dem som nu reser mest kollektivt det vill säga kvinnor.

Det kommer en tid när flertalet är vaccinerade och fler behöver resa till arbete och studier, då ökar kollektivtrafiksresandet igen.Vänsterpartiets mål är att kollektivtrafiken skall vara lättillgänglig och billig oavsett bostadsort, ekonomi och arbetstider.

Lena Granath (V), Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons