Annons

Har svenskarna förlorat sin demokratiska självbevarelsedrift?

Nyligen sommarpratade överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som vi ofta hört intervjuas i media sedan kriget i Ukraina bröt ut. Med båda fötterna på jorden utan sentimentalitet och tendens till att hetsa upp sig eller skapa oro har han delat med sig av sin insikt om hur krig startar, om krigets villkor för människor och samhället. Han avslutar med att uttrycka sin största oro – nämligen risken att svenskarna har förlorat sin demokratiska självbevarelsedrift.
Debatt • Publicerad 9 juli 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Betraktar man alla bilder samtidigt är det lätt att inse att Paasikivi har rätt!” Den slutsatsen drar tre lokala debattörer utifrån överstelöjtnantens sommarprat i P1 nyligen.
”Betraktar man alla bilder samtidigt är det lätt att inse att Paasikivi har rätt!” Den slutsatsen drar tre lokala debattörer utifrån överstelöjtnantens sommarprat i P1 nyligen.Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Om vi ​​över tid analyserar den demokratiska processen i Sverige så har han nog rätt. Med den nuvarande regeringen nedrustas många olika krafter som bidrar till att stärka demokratin och bildningen som är en förutsättning för att förstå olika samhällsprocesser.

✓ Bildningsnedrustning

Annons

Det pågår en nedrustning av folkhögskolor och studieförbund. Förutsättningarna för studier vid universiteten har förändrats. Inom grundskolan råder stora problem sedan gammalt som blivit ännu värre tack vare digitalisering och mobiltelefoner.

Konst och kultur har nedprioriterats och därför även den starka kritiska samhällskraft som kulturen har utgjort är försvagad. Nätet, chattar, sociala medier och influensers ersätter det tidigare så viktiga reflekterande samtalet.

”Trollfabriker” och uppenbart lögnaktiga politiker bemöts inte utan får fortsätta som tillsammans med falska politiska konton accepteras som självklarheter i parlamentet.

Egentligen borde det komma proteststormar och demonstrationer och ett starkt motstånd när demokratin i ett samhälle hotas!

✓ Medier

Inte ens våra stora dagstidningar eller etermedia känns opartiska och säkra att lita på. Denna vecka har en journalist sagt upp sig från en av våra största tidningar skriftligt eftersom ledningen vill ändra hennes texter till mera stereotypa och ängsliga formuleringar. Inte minst när det gäller USA valet.

”Vi – folket – har ett stort ansvar att bevaka att vår demokrati lever och hålla fredsrörelsen vid liv!”
Debattörerna ger Joakim Paasikivi rätt i sin oro.

✓ Riksdagen

I riksdagen är det inte bättre! I parlamentet tar politiker ”rygg på varandra” av rädsla för att inte bli omvalda och inte avvika från varandra. Att komma i kontakt med en folkvald via telefon eller mejladress via riksdagen är stört omöjligt.

Folkvalda i alla partier drivs fram till beslut med ”partipiskan” av rädsla för att inte bli omvalda om de gått emot partilinjen Har de modet att säga ifrån blir de straffade omröstningar och får lämna poster i utskott och det rapporteras i nyheterna att en politiker fått lämna sitt uppdrag på grund av modet att stå upp för en viktig åsikt som om det vore en skamlig handling

I stället för att straffa partikollegor borde istället alla partier utveckla ett nytt sunt demokratiskt sätt att arbeta på,i stället för att folkvalda straffas.

Annons

Vi har en regering idag som tillåter sig att samverka genom Tidöavtalet med ett parti som nära nog bedriver folkhets mot landets muslimer. Någon debattör uttryckte för ett halvt år sedan att nu har vi en högernationalistisk regering.

✓ Autokratier dominerar i världen

I världen har vi nu flera länder som styrs av en diktatorer än demokratiska ledare.

Betraktar man alla bilder samtidigt är det lätt att inse att Paasikivi har rätt!

Vi saknar en demokratisk självbevarelsedrift – den måste stärkas.

Vi – folket – har ett stort ansvar att bevaka att vår demokrati lever och hålla fredsrörelsen vid liv! Grunden för en stark demokrati är folkbildning och kultur.

Bassam Alassaf, Barnläkare

Margaretha Lööf-Johanson, Distriktsläkare

Karlheinz Sauer, Silversmed

Annons
Annons
Annons
Annons