Annons

”Halvtid i Mörbylångapolitiken”

Kommunpolitik i Mörbylånga
”För två år sedan lämnade Centerpartiet i Mörbylånga kommun beskedet att de skulle lämna den dåvarande majoriteten (M, C, KD, L, MP) för att istället liera sig med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och därmed bilda en ny majoritet i Mörbylånga kommun”
Debatt • Publicerad 6 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Någon jämställdhetsplan har vi fortfarande inte sett och handläggningstiderna för planer och bygglov är fortfarande alltför långa.”
"Någon jämställdhetsplan har vi fortfarande inte sett och handläggningstiderna för planer och bygglov är fortfarande alltför långa.”Foto: Pia Olofsson

Både S och C utlovade stora satsningar på välfärden, förbättrat näringslivsklimat, jämställdhet, äldreomsorgsplan, samt ordning och reda i ekonomin. Vilka resultat kan vi då se efter två års socialistiskt styre i Mörbylånga?

Vi kan se att den nya majoriteten gått på ett flertal minor och fattat många tvivelaktiga beslut under sina första år. Till exempel hade de knappt tillträtt innan de gick på den första, och kanske dyraste minan, nämligen beslutet av lägga detaljplanen för Matrosen i Mörbylånga hamn ”vilande”. En plan som var färdig för antagande av fullmäktige, men där den nya majoriteten ansåg att den kunde arbetas in i planprogrammet för Mörbylånga, med flera års fördröjning för exploatören. Med stor risk för att majoriteten begått kontraktsbrott väntar nu en rättslig process där exploatören yrkar på enorma skadestånd.

Henrik Yngvesson (M).
Henrik Yngvesson (M).Foto: Arkiv
”Vi kan se att den nya majoriteten gått på ett flertal minor och fattat många tvivelaktiga beslut under sina första år.”
Henrik Yngvesson (M)
Annons

Näringslivsklimatet har tyvärr inte heller blivit bättre, inte om man frågar företagarna i alla fall. Plats 274 av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking är ett uselt resultat, där en del av tappet med 10 positioner beror på skattehöjningen med 80 öre som genomfördes vid årsskiftet. En skattehöjning som absolut inte var nödvändig, och som har lett till att förutom att lägga en ökad ekonomisk börda på våra invånare även placera Mörbylånga kommun i sämre konkurrens gentemot våra grannar Kalmar och Borgholm i fråga om att locka nya invånare. Resultatet för 2019 uppgick till hela 31,4 miljoner kronor plus, och att överskottet skulle bli så stort sades det ingenting om inför att skattesatsen skulle antas, tvärtom var beskedet att detta var vi tvungna att göra för att klara resultatet.

Hur ser det då ut i år? Man kan ju tänka sig att på grund av Coronapandemin blir det tufft att få ihop ekonomin. Men när ekonomerna presenterar delårsbokslutet för januari-augusti visar prognosen på att kommunen kommer att gå med 71,5 miljoner kronor plus vid årsskiftet! 71,5 miljoner kronor är ofantligt mycket pengar, skattehöjningen på 80 öre motsvarade ungefär 25 miljoner kronor, vilket vi nu får ytterligare bevis för såsom helt onödig. Ett överuttag av invånarnas pengar är faktiskt inte att ha ordning och reda i ekonomin - det är stöld.

Har verkligen allt blivit så mycket bättre med vänsterstyre i Mörbylånga kommun? Nej, vi ser inte det. Kvaliteten inom skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen ligger förvisso fortsatt på en hög nivå, det gjorde den redan förra mandatperioden. Några större satsningar på våra kärnverksamheter har majoriteten inte mäktat med. Någon jämställdhetsplan har vi fortfarande inte sett och handläggningstiderna för planer och bygglov är fortfarande alltför långa. När majoriteten höll på att begå olagligheter kring byggandet av ett nytt äldreboende fick vi från oppositionen ingripa och stoppa deras planer, vilket nu lett till att ett nytt äldreboende kommer att handlas upp i enlighet med de lagar som finns.

När Centerpartiet efter valet vände ryggen åt övriga tidigare samarbetspartier förändrades riktningen för Mörbylånga kommun. Sen dess har det bland annat blivit:

•Nej till valfrihet inom äldreomsorgen

•Nej till markförsäljning i Färjestaden och köp av Haga Park

•Bottenplacering i Svenskt Näringslivs företagsranking- plats 274 av 290

•Nej till utveckling av hamnen i Mörbylånga

•Löften om långa hyresavtal på Köpstaden innan beslut fattats

•Överbeskattning av invånarna.

Annons

Tiden går fort. Om knappt två år är det val igen. Den som tröttnat på centerpartistisk utvecklingsfientlighet och socialdemokratisk skatteindrivning får då chansen att välja något annat.

Henrik Yngvesson (M)

Nina Åkesson Nylander (KD)

Sebastian Hallén (L)

Annons
Annons
Annons
Annons