Annons

”Hallengren visar att S förlorat kontakten med verkligheten”

Inrikespolitik
”För någon vecka sedan publicerades en intervju med socialminister Lena Hallengren (S) i Barometern. I artikeln säger ministern att privata sjukvårdsförsäkringar skrämmer henne mer än skjutningarna och andra gänguppgörelser.”
Debatt • Publicerad 1 februari 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dagens M-debattörer är kritiska till Lena Hallengrens prioriteringar av sjukvårdspolitiken. ”Att också se privata sjukvårdsförsäkringar som det största problemet i svensk sjukvård är att göra samhället en otjänst. Istället borde socialministern rikta sitt fokus mot de långa vårdköerna.”Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Intervjun är ett tydligt bevis på att Socialdemokraterna förlorat kontakten med verkligheten. Senast i helgen var det skottlossning här i Oskarshamn.

Förra året dog 41 personer i samband med skjutningar och siffran för bekräftade skottlossningar landade på den ofattbara siffran 320. Ett dystert rekord som Socialdemokraterna borde skämmas över. Knappt en månad in på 2020 visar färska siffror från polisen att 14 skjutningar redan har skett i år – mer än en skjutning varannan dag. Fortsätter resten av året på samma sätt kan det bli ännu fler skottlossningar än förra året. Det här borde vara regeringens högsta prioritet att lösa.

Annons

Men Lena Hallengren är mer orolig och rädd för att det finns företag och fackliga organisationer som vill försäkra sig om att deras medarbetare kan få tillgång till snabb vård om olyckan skulle vara framme. Att också se privata sjukvårdsförsäkringar som det största problemet i svensk sjukvård är att göra samhället en otjänst. Istället borde socialministern rikta sitt fokus mot de långa vårdköerna – idag står cirka 130 000 svenskar i vårdkö. Detta är ett problem på riktigt, inte att poliser eller lärare har privata sjukvårdsförsäkringar via sina anställningar.

Lena Hallengrens uttalande om att sjukvårdsförsäkringar är mer skrämmande än skottlossningar på öppen gata visar en beklämmande bild av en politiker som inte är förankrad med de problem som växer i Sverige, eller som aktivt väljer att stoppa huvudet i sanden. Frågan är vad som vore värst.

Statistik visar att majoriteten av skjutningarna är kopplade till gängkriminalitet. De som utför dessa är ofta yrkeskriminella och kommer inte sluta för att andra människor kommer i kläm. Ledande socialdemokrater borde lämna lyxlivet i Stockholms innerstad för att ta sig ut i landet och träffa vanligt folk. Det som efterfrågas är skärpta straff, fler poliser och en regering som tar itu med Sveriges största problem. Inte politiker utan förståelse för människors vardag.

Januaripartierna och Socialdemokraterna visar gång på gång att de är oförmögna att hitta lösningar på samhällsproblemen. Istället försöker man spela ett politiskt spel, och uppfinna alternativa verklighetsbeskrivningar som passar dem själva. Det är djupt skadligt för Sverige.

Charlotte Carlgren, distriktsordförande MUF Kalmar län

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

Annons
Annons
Annons
Annons