unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Grattis till dig som gör ett strålande arbete

Röntgensjuksköterskans dag
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Visst är det fantastiskt att kunna se hur det ser ut inuti kroppen, att kunna veta om höften är okej, om handleden är bruten eller om det finns tecken på sjukdomar i olika organ. De människor som gör ett strålande arbete är superviktiga för att vi ska få bukt med alltifrån blödningar till cancer. Idag är det röntgensjuksköterskans dag och vi är många som vill hylla denna livsviktiga yrkesgrupp som ger oss möjlighet att få bilder som är avgörande för att vi ska få rätt vård!

Röntgensjuksköterskan har stor kompetens när det gäller anatomi, strålningsfysik, bildkvalitet och omvårdnad. Därmed kan jag känna mig trygg i att få en säker undersökning som ger bästa bilden med minsta tillförda strålningsdos. Röntgensjuksköterskan har ett helhetsperspektiv på vad som behövs före, under och efter undersökningen eller behandlingen.

Den tekniska och medicinska utvecklingen går extremt snabbt och den högteknologiska apparatur som används är väldigt dyr. Förståelsen för att det kostar att ha de bästa apparaterna finns, men vad får det kosta att ha de bästa användarna av radiologisk utrustning? Idag är det brist på röntgensjuksköterskor i Kalmar län och det blir långa köer för att få en undersökning. Orsakerna till detta är en kombination av att det finns för få utbildningsplatser i landet och att lönen är undermålig för ett avancerat och krävande arbete. Hur kan vi välja att inte betala för att säkerställa kvaliteten på bilden och ta risken att en felaktig bild leder till fel diagnos och behandling.

Vårdförbundet vill istället se en utveckling som gör röntgensjuksköterskans yrke mer attraktivt i region Kalmar län:

· Se röntgensjuksköterskan som en viktig yrkesgrupp! Arbetsuppgifter och ansvarsområden behöver dokumenteras i egen kompetensbeskrivning.

· Värdera röntgensjuksköterskans livsviktiga arbete! Lönesätt i relation till krav på kompetens och ansvar för en patientsäker undersökning och/eller behandling.

· Inför en nationellt reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor, så att vi kan vara med och förbättra vården med högteknologiska kompetens!

· Säkerställ goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och locka fler till yrket.

En modern och nära sjukvård med hög kvalitet kräver välutbildad och kompetent vårdpersonal. Röntgensjuksköterskor har den kompetens och det professionella förhållningssätt som är nödvändigt för en god och säker vård. Stort tack till dig som gör ett strålande arbete och ett lite försenat Grattis på Röntgensjuksköterskans dag!

Tora Elfversson Dahlström, ordförande Vårdförbundet i Kalmar län