GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Granskningen ger Mönsterås godkänt

Det är positivt att vi lever i ett land där öppenheten och insynen är total genom offentlighetsprincipen. Barometern/OT:s grävande reporter har granskat kommunens och i synnerhet kommunalrådet Anders Johanssons hantering av vindkraftsfrågor. Aldrig tidigare har, vad jag vet, en kommun eller en politiker i vår region blivit så kritiskt granskad.
Debatt • Publicerad 20 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Slutsatsen av hela granskningen är att både kommunalrådet Anders Johansson och Mönsterås kommun har skött sina uppgifter på ett klanderfritt sätt”, skriver Roland Åkesson.
”Slutsatsen av hela granskningen är att både kommunalrådet Anders Johansson och Mönsterås kommun har skött sina uppgifter på ett klanderfritt sätt”, skriver Roland Åkesson.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Slutsatsen av hela granskningen är att både kommunalrådet Anders Johansson och Mönsterås kommun har skött sina uppgifter på ett klanderfritt sätt.

I avsnitt sex, den 12 juli, lyfter reportern fram att när det gäller beslut eller yttranden som berör den vindkraftspark där Anders Johansson är en av många markägare, har han inte deltagit i några beslut. När en enig kommunstyrelse sa ja till etableringen i Åby/Alebo i december 2013 var inte Anders Johansson med i kommunstyrelsen.  När miljönämnden yttrade sig anmälde Anders Johansson jäv och gick ut från mötet.

Trots detta klargörande finns det anledning att förtydliga vissa saker.

Grunden för vindkraftsutbyggnaden är de energiöverenskommelser som Alliansregeringen gjorde 2009 och S-regeringen, med stöd av M, KD och C, gjorde 2016. Målet var 100 procent förnyelsebar energi 2040. Näringslivet vågade satsa på förnyelsebar energi och kommunerna uppmanades ta fram vindbruksplaner.

Mönsterås kommun arbetade fram en plan i en öppen process med medborgarmöten och remisser. Alla fick möjlighet att yttra sig. Efter en omfattande förankringsprocess antogs planen av ett enigt kommunfullmäktige den 29 mars 2010 som ett tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan.

Planen innehåller lämpliga områden för vindkraft utifrån närhet till kraftledningar, vindlägen, landskapsbild, avstånd till bebyggelse och särskilda naturvärden. Däremot tas inte hänsyn till om markägarna är intresserade eller ej. Den visar på möjligheter om det finns ett intresse från energiföretag och markägare.

Planen är ingen garanti för att det ska bli några kraftverk på ett område – det sker alltid en prövning enligt Miljöbalken i varje enskilt fall. Flera ansökningar har fått avslag med hänsyn till bland annat fladdermöss och rödlistade fågelarter. Det är den här övergripande planeringen som legat till grund för vindkraftsutbyggnaden i kommunen. Än en gång – det är 12–13 år sedan och Anders Johansson deltog inte i den beslutsprocessen.

Ett beklagligt inslag i granskningen är när vissa vindkraftsmotståndare insinuerar att tjänstepersoner blandat sina roller, politisk tillhörighet och tjänstemannaroll. Den som uttalar något sådant har ingen aning om vilken professionalitet och stark integritet som dessa myndighetspersoner har. 90 procent av befolkningen röstar på ett politiskt parti. Tack och lov har vi en lag om rösthemlighet i vårt land.

Lika beklagligt är det att Anders Johansson hängs ut som politiker för att han varit företagare och är markägare. Vi har drygt 500 000 företagare i Sverige. I södra Sverige är huvuddelen av skogsmarken och över 90 procent av åkermarken privatägd. Företagare drivs av att förvalta och utveckla sina företag. Det ger jobb, utveckling och skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Skulle de beläggas med näringsförbud om de har politiska uppdrag eller bannlysas från politiken? Nej, det behövs snarare fler, inte färre företagare med förtroendeuppdrag. Vi behöver fler driftiga och rakryggade politiker som Anders Johansson som inte vänder kappan efter vinden.

Slutligen. Vindkraftsparken i Åby/Alebo producerar 500 miljoner kilowattimmar. Det räcker med råge att förse alla länets personbilar med el eller för hushållsel till 100 000 hushåll. Två tredjedelar av energin i Kalmar län kommer från sol, vind, vatten och skog. Det är framtiden och nödvändigt om vi ska klara klimatfrågan på ett ansvarsfullt sätt. Om fler kommuner och regioner hade jobbat lika långsiktigt och aktivt med energi- och klimatfrågorna hade vi haft lägre elpriser och dessutom varit oberoende av Putin.

Roland Åkesson, kretsordförande för Centerpartiet i Mönsterås

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.