Annons

"Gräddfiler har inget i svensk sjukvård att göra”

Sjukvård. Replik i debatt om privat sjukvård. Tidigare inlägg publicerat 21 februari.
Debatt • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Alla vet att de långa köerna beror på att det finns för lite utbildad personal.”
"Alla vet att de långa köerna beror på att det finns för lite utbildad personal.”Foto: Johan Nilsson/TT

Johan Hultberg och lokala företrädare för Moderaterna och deras riksdagsledamöter från länet har i Barometern den 21 februari försvarat sitt beslut att i riksdagen nu rösta ner Socialdemokraternas lagförslag för att åtgärda dagens orättvisa system där patienter med en privat sjukvårdsförsäkring kan köpa sig förtur inom den offentligfinansierade vården. Moderaternas argument är mycket enkelt: de anser att det är bra att dessa försäkringspatienter kan köpa sig förtur – för då behöver ju dessa försäkringspatienter vänta kortare tid. Dessutom tycker moderaterna rent allmänt att köerna är för långa.

Vad gäller köerna råder i grunden inte någon politisk oenighet mellan partierna. Alla vet att de långa köerna beror på att det finns för lite utbildad personal samtidigt som den utbildade personal som finns inte söker sig till vårdens tyngsta arbetsplatser. Det rör utöver rena resursfrågor till stora delar organisatoriska och arbetsplatsnära frågor där vi socialdemokrater nu i opposition dragit igång ett stort utvecklingsarbete för att finna nya politiska reformer och förbättringar. Kring dessa frågor återkommer vi naturligtvis framöver. Men de förslag som den nya regeringen hittills presenterat på detta område kan på inget sätt beskrivas ”som en rivstart”. Tvärtom innebär det en tvär inbromsning när platser inom vuxenutbildningen skalas ner och undersköterskelyftet avslutas i förtid.

Annons

Det som Hultberg och moderaterna samtidigt väljer att inte kommentera gäller frågan om det orättvisa med köpt förtur till vård. Om att kroniker och äldre personer, främst kvinnor, idag får vänta längre på vård än medelålders män med god hälsa och höga inkomster som har köpt en försäkring. De nämner inte med ett ord att det handlar om en strukturell orättvisa eftersom dessa grupper inte ens får teckna en försäkring ens om de skulle ha råd. De nämner inte att ordningen innebär att vi med våra skattemedel understödjer en försäkringsbransch som gör skillnad på folk och folk och som underminerar hälso- och sjukvårdens mål om en sjukvård där den med det största behovet ska ges företräde.

Oavsett hur man från moderat håll klär sitt försvar av denna orättvisa, så kvarstår problemet; gräddfiler har inget i svensk sjukvård att göra. Vård ska ges efter behov, inte utifrån storleken på ens plånbok.

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot (S), vice ordförande i socialutskottet.

Lena Hallengren, riksdagsledamot (S) från Kalmar län

Laila Naraghi, riksdagsledamot (S) från Kalmar län

Tomas Kronståhl, riksdagsledamot (S) från Kalmar län

Angelica Katsanidou (S), regionråd Kalmar län

Mattias Adolfson (S), regionråd Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons