Annons

”Gott Nytt År Kalmar län”

Nyårshälsning
”Nyårsafton, en dag fylld av både eftertänksamhet på året som gått och tillförsikt inför det nya årets möjligheter och utmaningar.”
Debatt • Publicerad 31 december 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Förhoppningsvis kommer vardagen successivt bli mer normal, men vi får nog räkna med att covid-19 kommer påverka oss en stor del av nästa år också.”
"Förhoppningsvis kommer vardagen successivt bli mer normal, men vi får nog räkna med att covid-19 kommer påverka oss en stor del av nästa år också.”Foto: Jessica Gow/TT

Den pågående pandemin har vänt upp och ner på vår tillvaro och fått konsekvenser på så många olika sätt. Den har påverkat samhället i sin helhet och den har påverkat oss alla och envar.

På länsstyrelsen har vi arbetat intensivt med pandemin och vi har fått ett stort förtroende från regeringen genom många nya uppdrag. Vi har gjort det i nära samarbete med alla andra parter, inte minst tillsammans med våra kommuner och regionens hälso- och sjukvård. Vi har fördjupat vår gemensamma förmåga att hantera kriser och vi har visat att vi är bra på samverkan i vårt län.

Annons

En av uppgifterna är att varje vecka sammanställa en lägesbild om hur pandemin påverkar länet och våra viktiga samhällsfunktioner samt att tala om vilka behov och insatser som behövs. De här lägesbilderna har varit ett viktigt verktyg i regeringens beslutsprocess när det gäller den löpande hanteringen av Coronapandemin.

Peter Sandwall, landshövding Kalmar län
Peter Sandwall, landshövding Kalmar länFoto: Mats Holmertz
”Kommunikationer till och från länet, och inom länet, måste förbättras. Det är ingen ny fråga men i det långa perspektivet är detta, tillsammans med kompetensförsörjning, en nyckelfråga för länets utveckling.”
Peter Sandwall, Landshövding Kalmar län

Den 21 september tillträdde jag som landshövding i Kalmar län. Ett spännande uppdrag i ett spännande län. Jag är väldigt tacksam för det välkomnande som jag har fått – det värmer i hjärtat.

Under de tre månaderna som har gått har jag satt mig in i den mångfacetterade verksamhet som länsstyrelsen har. Jag har också börjat lära känna länet. Tanken var att jag skulle besöka alla kommunledningar under hösten. Tyvärr hann jag bara med Hultsfred och Oskarshamn innan de skärpta lokala råden satte stopp för fysiska besök. Sedan dess har det framför allt blivit många digitala möten och jag ser verkligen fram emot att så småningom kunna börja resa i länet igen.

En av de vanligaste frågorna jag fått är ”vad gör egentligen en landshövding?”. En landshövding har tre tydliga delar i sitt uppdrag. Det ena är att vara myndighetschef för länsstyrelsen. Här i Kalmar har vi cirka 280 anställda och eftersom vi rapporterar med nästan alla politikområden är det klart att det finns mycket att sätta sig in i hur vi jobbar och vilka frågor vi ska prioritera. Den andra delen är att vara länken mellan den nationella och den regionala nivån. Länsstyrelsen får alla sina uppdrag från riksdag, regering och andra nationella myndigheter. Så det är vår uppgift att verka för att nationella mål får genomslag i länet, samtidigt som vi tar hänsyn till regionala förhållanden och förutsättningar.

Den tredje delen är den mest utåtriktade. En landshövding ska vara lite som en katalysator till olika intressen och verksamheter som man tror kan ha nytta av att träffa varandra. Det är därför det är viktigt att vara ute i länet och träffa kommuner, organisationer, företag, föreningar och privatpersoner, för att på olika sätt kunna verka för det som är viktigt för länet.

2021 kommer erbjuda både möjligheter och utmaningar för länet. Trots en kort tid i ämbetet tycker jag att det finns tre tydliga utmaningar för länet, på kort och på lång sikt.

Infrastruktur: Kommunikationer till och från länet, och inom länet, måste förbättras. Det är ingen ny fråga men i det långa perspektivet är detta, tillsammans med kompetensförsörjning, en nyckelfråga för länets utveckling. Under 2021 kommer viktiga beslut att fattas på detta område.

Statlig närvaro: Vi har för dålig statlig närvaro i länet och dessutom en negativ utveckling. Det innebär i praktiken att statliga myndigheter drar ner på sin verksamhet i länet. Vår gemensamma ambition är naturligtvis att öka närvaron och det måste vi jobba för på bred front.

Pandemin: Förhoppningsvis kommer vardagen successivt bli mer normal, men vi får nog räkna med att covid-19 kommer påverka oss en stor del av nästa år också. Vaccineringen är inledd och det är viktigt att vaccination kan genomföras snabbt och säkert. Här har Region Kalmar län en nyckelroll, men vi är många parter som kommer att behöva hjälpas åt.

Från länsstyrelsens sida bjuder det nya året också på mycket annat, bland annat:

Annons

# Uppmärksamma Demokratin 100 år, bland annat besök av demokratistugan.

# Fira Friluftslivets år med många aktiviteter, bland annat en landshövdingestafett.

# Fortsatt utbetalning av stöd till våra lantbrukare.

# Fortsatt stöd till vattenförbättrande åtgärder.

# Fortsatt bevarande av den biologiska mångfalden, exempelvis genom att bilda nya naturreservat/nationalparker.

Jag vill med detta önska alla länsbor ett riktigt Gott Nytt År. Håll i, håll ut, och håll kontakten så kommer vi snabbare till ljusare tider.

Peter Sandwall, Landshövding Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons