GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Gott Nytt År Kalmar län!”

Nyårshälsning
”Så är vi då på årets sista dag och det är dags att sammanfatta det gångna året och blicka fram emot ett nytt. Det är andra gången som jag har möjlighet att göra det som landshövding och det är ett privilegium att få göra det ur hela länets perspektiv.”
Debatt • Publicerad 31 december 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi säger hej då till året som har gått och vi säger välkommen till 2022. Och till alla länsbor önskar jag ett riktigt Gott Nytt År!”
”Vi säger hej då till året som har gått och vi säger välkommen till 2022. Och till alla länsbor önskar jag ett riktigt Gott Nytt År!”Foto: Herman Rydeberg

Det är ingen tvekan om att 2021 blev ännu ett speciellt år. Pandemin har påverkat oss alla - den har letat sig in på våra arbetsplatser och in i våra privatliv. Den har påverkat hur vi jobbar och hur vi kan träffa våra nära och kära.

Stora insatser har gjorts i pandemiarbetet. Regionen och alla inom vård och omsorg har stått i första linjen och är verkligen värda allas vår uppskattning. Och runt omkring i våra kommuner har många andra bidragit på olika sätt. Tack för allt ni har gjort och gör!

Våra företag har tagit sig an pandemins utmaningar med flexibilitet och kreativitet. De gröna näringarna kan generellt lägga ett bra år bakom sig, även om de lokala variationerna är stora. Besöksnäringen har haft det svårt, men kunde på många ställen notera rekordnivåer under sommaren. Inom industrin går många företag för högtryck, inte minst de som är exportinriktade. Arbetslösheten sjunker och sammantaget är läget i länet bättre än vad man skulle kunna förvänta sig efter snart två år med pandemi.

Peter Sandwall, landshövding i Kalmar län
Peter Sandwall, landshövding i Kalmar länFoto: länsstyrelsen Kalmar
”I en tid när demokratiska värden på olika sätt utmanas har det påmint oss om att vår demokrati är värd att kämpa för och aldrig får tas för given. Länsstyrelsen har, precis som regionen, samtliga tolv kommuner och Kalmar läns museum, undertecknat Deklarationen för en stark demokrati.”
Peter Sandwall, Landshövding Kalmar län.

Vi har hållit i och hållit ut, och vi har hjälpts åt. Samarbete har varit en avgörande faktor och i krisens stund så har vårt län - vårt stora och avlånga län - faktiskt blivit lite mindre.

Även på länsstyrelsen har pandemin präglat verksamheten. 160 samordningsmöten med olika aktörer och 500 tillsynsbesök runt om kring i länet bara är bara några exempel på genomförda åtgärder. Vi har naturligtvis behövt prioritera om och under långa perioder har de flesta av våra medarbetare arbetat hemifrån.

För egen del har restriktionerna gjort att mina möjligheter att göra besök i olika delar av länet har begränsats avsevärt. Det har varit – och är – en riktigt tråkig konsekvens. Men några nedslag vill jag gärna dela med mig av.

Ett besök var hos en lantbrukare i Mörby på Öland. Här diskuterade vi det unika odlingslandskapet med små åkrar som är avgränsade med många mil stenmurar. Stenmurarna är viktiga för den biologiska mångfalden och bidrar till länets unika natur- och kulturvärden. Men för att kunna fortsätta att utveckla jordbruket i länet, och för att säkra livsmedelsförsörjningen, måste lantbrukarna kunna effektivisera sitt arbete. Efter diskussioner med berörda parter resulterade detta i att jag innan jul skickade en hemställan till regeringen om utökade möjligheter att kunna göra undantag från biotopskyddet.

Ett annat sätt för att utveckla vårt län som en livsmedelsregion av högsta klass är att göra våra produkter mer kända. Det gör länsstyrelsen bland annat genom att arrangera Matnästet och Matrundan. I år utlyste vi också en tävling för elever på restaurangskolorna i länet. Så när jag besökte Oskarshamn satt jag för första gången i mitt liv i en matjury och provsmakade maträtter där recepten byggde på länets regionala matidentitet. Det var utan tvekan årets godaste uppdrag!

2021 var också Friluftslivets år. Under den nationella satsningen Luften är fri antog samtliga landshövdingar en utmaning att varje månad delta i en friluftsaktivitet. Jag har bland annat invigt en vandringsled i Barkeström, snorklat på snorklingsleden utanför Stensö och lärt mig slå gräs med lie i länets första kulturreservat, Stensjö by. Under lediga dagar har både familjen och gästande vänner haft stor nytta av den fina utflyktsguide som länsstyrelsen gav ut i somras – den rekommenderas varmt!

Under året har vi uppmärksammat att det är 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. I en tid när demokratiska värden på olika sätt utmanas har det påmint oss om att vår demokrati är värd att kämpa för och aldrig får tas för given. Länsstyrelsen har, precis som regionen, samtliga tolv kommuner och Kalmar läns museum, undertecknat Deklarationen för en stark demokrati. Dessvärre måste vi också jobba mer för att minska brottsligheten och jag har under året initierat ett regionalt brottsförebyggande råd där vi tillsammans med polis, kriminalvård, kommuner och näringsliv kan arbeta systematiskt för att öka tryggheten i länet.

Fokus 2022

Ett årsslut erbjuder både tillbakablick och framåtblick. Som regeringens förlängda arm i länet kommer länsstyrelsen att ha många frågor på vårt bord, men utan tvekan kommer hållbarhet och klimatanpassning att vara högt prioriterade områden. En hållbar samhällsplanering kommer därför vara ett viktigt fokusområde, särskilt inom områdena:

# infrastruktur med inriktning på transporter,

# energiförsörjning, bland annat vindkraft,

# vattenförsörjning (dricksvattenförsörjning, torka) och

# livsmedelsförsörjning.

I övrigt kommer vi att fortsätta arbeta med pandemin och andra extraordinära händelser, med uppbyggnad av civil beredskap, utbetalning av jordbruksstöd och stöd till klimatanpassningsåtgärder, förberedelser för valet 2022, djurskydd och livsmedelskontroller, naturvård och miljöskydd, granskning av detaljplaner, och mycket, mycket, mera.

Vi säger hej då till året som har gått och vi säger välkommen till 2022. Och till alla länsbor önskar jag ett riktigt Gott Nytt År!

Peter Sandwall, Landshövding Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.