Annons

"Gott Nytt År Kalmar län!”

Landshövding Johan Bloms Nyårshälsning.
”Ytterligare ett år kan läggas till handlingarna. Ett händelserikt och omtumlande år på många sätt. Kalla dagar har vi haft under december, men året har varit kallt på så många andra sätt också.”
Debatt • Publicerad 2 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Blom: ”Jag vill att länsborna upplever att Länsstyrelsen Kalmar län är en professionell myndighet.”
Johan Blom: ”Jag vill att länsborna upplever att Länsstyrelsen Kalmar län är en professionell myndighet.”Foto: MAJA SUSLIN

Därför hoppas jag att alla Kalmar länsbor även fått känna annan värme än plusgrader under julen, för det behövs nu i dessa bistra tider.

Framförallt tänker vi på alla ukrainare och deras prövningar bara 100 mil från oss. Men det alltjämt pågående kriget påverkar även vår vardag mer än vad vi kunde förutse. De höjda priserna på bland annat el, bränsle och mat innebär stora svårigheter för många i vårt län.

Annons

På det personliga planet är givetvis flytten till Kalmar den största förändringen. Jag har börjat lära känna ett helt nytt län, som jag inte besökt så många gånger tidigare och det är fantastiskt spännande. Det jag, med glädje, snabbt upptäckte var riktigt kompetenta och skickliga medarbetare och ett mycket stort engagemang av alla länets parter. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta upptäcka Kalmar läns alla fantastiska natur- och kulturskatter.

Johan Blom, vikarierande landshövding Kalmar län.
Johan Blom, vikarierande landshövding Kalmar län.Foto: Mats Holmertz
”Jag vill att länsborna upplever att Länsstyrelsen Kalmar län är en professionell myndighet, som gör kloka avvägningar för länets bästa baserat på lagstiftning och förordningar. Samarbete, samverkan och dialog är nyckeln till framgång för Länsstyrelsens och länets arbete. Vi arbetar på uppdrag av regeringen för att se till att den nationella politiken genomförs regionalt.”
Johan Blom, vikarierande landshövding Kalmar län.

Det är hedrande och ansvarsfullt att få vara landshövding i Kalmar län. Jag tar uppgiften på största allvar och vill göra mitt allra bästa för att främja en positiv utveckling för länet. Jag vill att länsresidenset ska vara en viktig mötesplats. En lördag mitt i julhandeln öppnade jag upp residensets trädgård för en värmande glögg och en stunds avkoppling från julstressen. Bland annat berättade länsmuseets chef, Örjan Molander, om vårt vackra, men lite dolda residens, som innehåller både 1700-tals, 1800-tals och 1900-tals delar.

Jag tänker fortsätta det goda arbetet, som min företrädare Peter Sandwall inledde. Ett bra sätt att lära känna länet är att fortsätta träffa kommunala företrädare i deras kommuner. Redan andra veckan jag var här besökte jag Nybro och Emmaboda. En kommunturné som jag ser fram emot att fortsätta under början av 2023. Jag tycker att samverkan och samarbete är avgörande för en god utveckling i länet.

Och jag har förstått att även kommunrepresentanterna uppskattar kommunbesöken, eftersom de skapar goda möjligheter att förstärka och utveckla vår dialog i olika frågor. Jag är glad över att det verkar finnas ett gott samarbete här i länet, inte bara mellan länsstyrelsen och kommunerna, utan även med regionen, Linnéuniversitetet, näringslivsorganisationerna och många andra.

Vi har många utmaningar i Kalmar län, men framförallt har vi stora möjligheter. Länsstyrelsens vision ”Tillsammans bidrar vi till hållbar utveckling, en god livsmiljö och tillväxt” förpliktigar.

Jag vill att länsborna upplever att Länsstyrelsen Kalmar län är en professionell myndighet, som gör kloka avvägningar för länets bästa baserat på lagstiftning och förordningar. Samarbete, samverkan och dialog är nyckeln till framgång för Länsstyrelsens och länets arbete. Vi arbetar på uppdrag av regeringen för att se till att den nationella politiken genomförs regionalt. Men det är också viktigt att rapportera om Kalmar läns utmaningar till regering och riksdag. I många frågor har vi en avvägande roll, exempelvis i rovdjursförvaltning och frågor om kopplade till utveckling och miljö. I dessa får vi vara de som ingen av sidorna håller med oss och då blir dialogen extra viktig.

Som landshövding i Kalmar län är jag också ordförande i vattendelegationen för södra Östersjön. Vattenförsörjningen är och förblir en av våra viktigaste frågor. Så tillsammans med elförsörjningen och den civila beredskapen fortsätter vattenförsörjningen att vara ett fokusområde för länet under 2023.

Pandemin och andra händelser de senaste åren har visat att länet och länsstyrelsen har en god förmåga att hantera kriser, stora som små. I år har regeringen inrättat sex nya civilområden i Sverige. Kalmar tillsammans med Östergötland och Jönköpings län ingår i det sydöstra civilområdet. Under 2023 kommer vi tillsammans med Försvarsmakten att arbeta fram en enhetlig inriktning för att återuppbygga, stärka och kraftsamla vårt totalförsvar.

2023 ser jag också fram mot kungabesök den 16 maj med anledning av Carl XVI Gustafs 50 år på tronen, fortsatt viktigt ambassadörskap gällande mäns våld mot kvinnor, planerna på två nya nationalparker i länet och mycket mer.

Med dessa ord vill jag önska alla länsinvånare ett gott nytt år!

Johan Blom, vikarierande landshövding Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons