"Gör studenten avgiftsfri”

Studentfirande
Svensk skola ska vara avgiftsfri, men det är den inte idag. Företag och skolor sätter ekonomisk press på ungdomar som vill passa in i mängden. Alla har inte råd att köpa en studentmössa för tusentals kronor.
Debatt • Publicerad 20 maj 2023 • Uppdaterad 23 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det blir så fel när fokus hamnar på om man har råd med en mössa eller inte, istället för att njuta av studenten.”
"Det blir så fel när fokus hamnar på om man har råd med en mössa eller inte, istället för att njuta av studenten.”Foto: Erik Svensson

I Sverige har i stort sett alla en studentmössa på studentdagen, men de är inte billiga. I höstas fick min klass besök av ett företag som säljer det, för att vi skulle prova ut varsin mössa och sen beställa den.

Man kunde designa den på oändligt många sätt och göra den så personlig som man ville. Det tyckte många var kul och testade fritt fram. Ganska snart insåg många att priset på den där mössan blev högt.

Någon frågade vad det billigaste paketet kostade och fick som svar 1 400 kronor. Många blev helt paffa. Visst hade vi hört att studentmössor inte är billiga, men 1 400 kronor för en mössa som man har en dag?!? Det kändes helt orimligt.

Alla ungdomar har inte råd att betala över tusen kronor för en mössa. Speciellt inte i en tid med inflation och när studiebidraget ligger på 1 250 kronor i månaden. Alla har inte besparingar, extrajobb eller närstående som kan betala mössan åt dem.

Det blir så fel när fokus hamnar på om man har råd med en mössa eller inte, istället för att njuta av studenten.

Det är fel att schemalagd skoltid läggs på att prova ut något som eleverna själva ska betala. Som inte är obligatoriskt att köpa, men som förväntas av en. Om någon verkligen inte har råd så blir det så tydligt. Då står man där medan alla andra har en mössa på huvudet på studenten.

Och hur svarar man på varför man inte har någon mössa? Det blir verkligen en utsatt situation. På en dag som man ska minnas hela livet.

Det hade varit mycket bättre om skolan erbjöd alla en varsin studentmössa, och att om man hellre vill ha en annan får betala den själv. Då skulle problemet med ekonomisk stress vad gäller studentmössor försvinna, samtidigt som det festliga och högtidliga med traditionen bevaras.

Studentdagen ska vara en dag fylld med glädje, stolthet och lättnad. Det är stort att man har tagit sig igenom gymnasiet och blir fri att styra över sitt eget liv. Studenten borde inte vara en dag när man har ångest över sin ekonomi. Därför vädjar jag till politiker; gör studenten avgiftsfri!

Frida Johansson (SSU), ledamot Kalmar län