GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Gör Kalmar län till möjligheternas region för alla”

Prideveckan
Debatt • Publicerad 4 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Mobbning och andra uttryck för homo-, bi-, trans- och queerfobi får aldrig accepteras.”
"Mobbning och andra uttryck för homo-, bi-, trans- och queerfobi får aldrig accepteras.”
Foto: MATHILDA AHLBERG

Ditt liv och din kärlek är lika mycket värd oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Därför har liberaler länge kämpat för ett samhälle fritt från fördomar och förtryck mot homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera. Det fortsätter vi med. Vi deltar givetvis i Prideveckan för att manifestera för alla människors lika värde och rätt till att älska den man vill. Som liberaler och folkvalda kommer vi aldrig acceptera att någon diskrimineras på grund av sin sexuella läggning.

Det förekommer tyvärr fortfarande att hbtq-personer utsätts för diskriminering, hot och våld. Särskilt utsatta är unga hbtq-personer. Studier har visat att de har en sämre hälsa än den övriga befolkningen. Självmordsförsök är också vanligare bland hbtq-personer.

Johanna Wyckman (L), regionråd.
Johanna Wyckman (L), regionråd.
Foto: Roger Carlsson
”Bland unga transpersoner har så många 4 av 10 försökt ta sitt liv. Detta är följden av kränkande bemötande, trakasserier, diskriminering och våld. Vi har fortfarande en lång väg kvar till ett jämställt och jämlikt samhälle.”
Johanna Wyckman (L), regionråd

Bland unga transpersoner har så många 4 av 10 försökt ta sitt liv. Detta är följden av kränkande bemötande, trakasserier, diskriminering och våld. Vi har fortfarande en lång väg kvar till ett jämställt och jämlikt samhälle.

Därför fortsätter Liberalerna arbeta för ett öppet samhälle där alla har samma möjligheter. Vårt mål är enkelt: Sverige ska vara det bästa landet i världen att leva i som hbtq-person.

# Unga hbtq-personer har rätt att gå i en skola där de möts av respekt och får möjlighet att visa sig som den de är. Sexualundervisningen ska ta upp hbtq-frågor som en självklar del. Mobbning och andra uttryck för homo-, bi-, trans- och queerfobi får aldrig accepteras.

# Alla har rätt att bli bemötta på jämlika villkor i skola, sjukvård, socialtjänst, fritidsverksamheter, äldreomsorg och alla andra verksamheter. Alldeles för ofta händer det att bristande kunskap gör att hbtq-personer blir osynliggjorda eller får sämre bemötande. Därför behövs mer hbtq-kompetens i offentlig verksamhet.

# I många länder är det möjligt att bli förälder genom assisterad befruktning där någon föder barnet åt ett annat par eller en annan person. Så kallat surrogatmoderskap eller värdmoderskap är däremot inte tillåtet i Sverige. Vi tycker att lagen inte ska hindra barn som är efterlängtade och föds under trygga former. Därför säger vi ja till värdmoderskap så länge inte betalning är inblandad. Ett avgörande krav är att det finns en stark lagstiftning för att skydda rättigheterna för både barnet och den som föder barnet.

# Lagarna ska hjälpa, inte hindra, transpersoner från att leva efter sina egna önskningar. Vi vill modernisera lagarna om könstillhörighet för att öka friheten för unga transpersoner. Åldersgränsen för att ändra juridiskt kön ska sänkas från 18 till 15 år. Även ännu yngre ska kunna ändra kön i folkbokföringen med målsmans tillstånd. Lagen ska inte ha någon fast åldersgräns för medicinsk könskorrigering, utan det ska göras efter sjukvårdens och patientens bedömning precis som när det gäller all annan vård.

Vi liberaler har ofta gått i spetsen för reformer på hbtq-området. Vi är stolta över att ha varit med och infört en könsneutral äktenskapslag och adoptionslagstiftning. Vi var det första parti som krävde att steriliseringstvånget för transsexuella skulle slopas. Men det finns mycket kvar att göra för att göra Kalmar län till möjligheternas region för alla.

Johanna Wyckman (L), regionråd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.