GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Global matbrist hotar om vi inte hanterar klimatkrisen”

Klimatet
”Klimatkrisen har förödande konsekvenser världens matproduktion, visar en ny rapport från We Effect och Vi-skogen. Sveriges nya regering behöver säkerställa att mer klimatfinansiering når småskaliga bönder.”
Debatt • Publicerad 27 december 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En majoritet av världens fattiga befolkning bor på landsbygden och arbetar med småskaligt jordbruk. När de drabbas av klimatkrisen får det konsekvenser för långt fler.”
"En majoritet av världens fattiga befolkning bor på landsbygden och arbetar med småskaligt jordbruk. När de drabbas av klimatkrisen får det konsekvenser för långt fler.”Foto: Johan Nilsson/TT

En majoritet av världens fattiga befolkning bor på landsbygden och arbetar med småskaligt jordbruk. När de drabbas av klimatkrisen får det konsekvenser för långt fler. Småskaliga bönder i låginkomstländer står för en tredjedel av världens matproduktion. När temperaturen och kostnaderna för matproduktionen ökar riskerar hundratals miljoner människor att gå hungriga.

I vår rapport ”Klimaträttvisa” vittnar småskaliga bönder om minskade skördar och sämre kvalité på sina grödor. Samtidigt kan vi visa att internationellt klimatbistånd inte kommer småskaliga bönder till del. Trots jordbrukets utsatthet och klimatets inverkan på hunger och fattigdom gick endast tre procent av det internationella klimatbiståndet till jordbruk under åren 2017 och 2018. Ungefär hälften av stödet kom småskaliga bönder till del.

Efter klimatmötet i Glasgow står det klart att Sverige och världens rika länder vill och behöver göra mer för att stötta dem som drabbas hårdast av klimatkrisen. Man bestämde därför att klimatbiståndet som går till klimatanpassning ska fördubblas, vilket gör att Sverige och andra länder har en sällsynt chans att möjliggöra småskaliga bönders klimatomställning och motverka en begynnande global matkris.

Regeringen bör:

# Säkerställa att svenskt klimatbistånd är utöver utvecklingsbiståndet. Sverige och andra rika länder har efter Glasgow lovat att fördubbla klimatbiståndet till låginkomstländers klimatanpassning. Parisavtalet säger också att klimatbistånd ska utgöras av nya, additionella medel. En fördubbling av klimatbiståndet kan därför inte bekostas genom att skära ned på utvecklingsbiståndet.

# Rikta detta klimatbistånd till hållbar matproduktion och småskaliga bönder. Idag går en ytterst liten del av internationellt klimatbistånd till matproduktion och småskaliga bönder.

# Säkerställa att andra rika länder gör detsamma. I kommande förhandlingar bör Sverige agera för att andra länder ska leva upp till att klimatbiståndet verkligen är nytt, additionellt och riktas till småskaliga bönder i låginkomstländer.

Klimatkrisen försvårar matproduktionen runt om i världen. Det ligger i allas intresse att småskaliga bönder ges goda möjligheter att producera hållbar mat till en växande global befolkning.

Anna Tibblin, Generalsekreterare We Effect och Vi-skogen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.